logo F1online.sk

Alonso o vypadnutí v Q1: Bolo to nedorozumenie

Fernando Alonso
© XPB Images/Alpine Media
Milan Kubala
Milan Kubala21. 5. 2022

V piatok navodil dojem, že bude bojovať o štart z tretieho radu, napokon to nevytiahol ani do tretieho radu od konca. Fernando Alonso po kvalifikácii pripúšťa, že jeho tím v noci z piatka na sobotu spomalil, no vypadnúť hneď v Q1 nemusel. Alpine doplatil na komunikačný aj matematický skrat.

Réžia priameho prenosu nám v závere Q1 ponúkla záber na Fernanda Alonsa, ako kľučkuje pomedzi monoposty. Komisári vzápätí oznámili, že si daný “incident” všimli, no vtedy zrejme ešte netušili, že k nemu došlo počas prípravných kôl.

Fernando Alonso sa dopredu hnal z jednoduchého dôvodu; myslel si, že nestihne svoje posledné kolo. Preto sa nalepil na zadné krídlo Landa Norrisa, no v takom tesnom závese sa zlepšiť skrátka nemohol. Dobre to vedel a už v prvej zákrute zvoľnil.

“Túto kvalifikáciu sme interne nezvládli,” zhodnotil Fernando Alonso, ktorý si chybu v rovnici uvedomil, keď ho predbehol Mercedes v rýchlom kole. “Spolu s tímom sme sa nepochopili, koľko nám zostáva času.”

“Svoje kolo som teda začínal hneď za Landom, pretože som si myslel, že mám len jedno- alebo dvojsekundovú rezervu do šachovnicovej vlajky. Mal som však k dispozícii dvadsať sekúnd. Keby som to vedel, nechal by som si väčšiu medzeru,” povzdychol si domáci pretekár, ktorý tentoraz fanúšikov nepotešil. “Bolo to nedorozumenie. Žiaľ, vyšlo nás to draho. Keď v Barcelone štartujete vzadu, všetko je odrazu oveľa náročnejšie.”

Na postup do tretej časti kvalifikácie však Alpinu aj tak chýbala rýchlosť, myslí si Alonso. “V piatok sme boli veľmi rýchli. V sobotu ráno sa v aute jazdilo o čosi ťažšie. Nejaká dvanásta alebo trinásta priečka by dnes bola maximom. Skrátka sme neboli takí rýchli ako v piatok.”

Prekonať výkon dvanásteho Ocona by nebolo jednoduché. “Medzi našimi dvoma autami sú drobné rozdiely, Esteban má drobné vylepšenie, ktoré mne chýba. Aj ono dnes azda spôsobilo nejaký rozdiel,” pouvažoval skúsenejší z dvojice jazdcov Alpinu.

Nedeľa bude ťažká, zostáva len veriť, že francúzsky tím si nastavil monoposty na preteky, hoci ani to nemusí stačiť na dobrý výsledok. Alonso opäť koketuje so šťastím, ktoré mu však doposiaľ zakaždým dalo košom.

“V nedeľu budú dôležitými faktormi stratégia a šťastie, rovnako ako v Miami,” dodáva Alonso. “Niektorí ľudia štartovali vzadu ako Alex Albon či Esteban. Videli sme, že safety car vám môže úplne zmeniť preteky. V nedeľu budem ja jedným z tých jazdcov, ktorí štartujú vzadu, tak dúfajme, že sa k nám prikloní šťastie.”

Súvisiace články