logo F1online.sk

V Red Bulle panuje s pretekovým tempom spokojnosť

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 5. 2022

Piatok nám v Barcelone priniesol veľmi zaujímavý priebeh. Podobne ako v Miami sa zdá, že by sa do boja na čele mohol konečne zapojiť aj Mercedes, avšak pohľad na piatkové pretekové tempo jasne favorizuje Red Bull, hoci ani tam neboli po prvých dvoch tréningoch úplne spokojní.

Na rozdiel od Ferrari rieši Red Bull príjemnejšie starosti. Radšej totiž vychádzate z toho, že pretekové tempo vyzerá dobre a treba vám zapracovať na tom kvalifikačnom. Presne to teraz obhajcov titulu trápi. Zhodli sa na tom ako Max Verstappen, tak Sergio Pérez.

„Bolo trochu zložité nájsť správne vyváženie, takisto s ohľadom na dnešnú horúčavu. Rozhodne sme videli, že v kvalifikačných simuláciách nás ešte čaká nejaká práca, ale tie pretekové vyzerali dosť slušne a som s nimi spokojný. Treba však nájsť nejakú zlatú strednú cestu,“ povedal po piatku Max Verstappen.

Trápenie s horúčavou a vysokou degradáciou pneumatík je zatiaľ lajtmotívom tohto víkendu. Red Bull sa však v pretekovom tempe javí ako ten najsilnejší tím. „Horúčava spôsobuje ťažkosti s pneumatikami a očividne sme na tento problém ešte nezareagovali úplne nájdením toho správneho vyváženia. Aspoň však vieme, že počasie sa meniť nebude, takže sa od toho môžeme odraziť,“ povedal Max. „Vieme, ako na tom sme a musíme zapracovať na kvalifikačnom tempe.“

Pridal sa k nemu aj jeho tímový kolega, ktorý taktiež nenašiel to správne vyváženie. Avšak potvrdil slová Verstappena o tom, že v pretekovom tempe má jeho tím dosť dobrú predstavu ako ďalej.

„Toto nie je trať, kde by s vami pneumatiky zostali dlho. Máte tak v podstate jedno kolo, aby ste našli ten správny balans a potom sa snažíte nabrať rýchlosť aj keď vám to degradácia pneumatík nedovoľuje,“ zhodnotil piatok v Barcelone Sergio Pérez.

„Zajtra bude určite cieľom zapracovať na tempe s menším množstvom paliva. Myslím, že v jazdách s plnou nádržou máme viac-menej celkom dobrú predstavu, akým smerom sa treba vydať, ale treba nájsť dobrý kompromis aj pokiaľ ide o kvalifikačné jazdy. Degradácia tu vyzerá byť dosť veľká,“ dodal čerstvý trojnásobný otec.

Súvisiace články