logo F1online.skF1online.sk

Sobota býva našou silnou stránkou, azda to využijeme, dúfa Alonso

Fernando Alonso
© XPB Images/Alpine Media
Milan Kubala
Milan Kubala20. 5. 2022

Alpine by mohol v Barcelone zabodovať, minimálne Fernando Alonso by si zaslúžil, keby sa jeho bodové konto trochu nafúklo. Pred sobotou a nedeľou na to aj môže pomýšľať. Hoci monopost mal ešte nejaké muchy, domáci hrdina obsadil šieste miesto a na čelo stratil len 0,533 sekundy. To je dobré znamenie pred zvyškom víkendu.

Oba monoposty z Enstone sa v druhom tréningu dostali do najlepšej desiatky. Fernando Alonso je šiesty, Esteban Ocon stačil na deviate miesto. O zlom štarte sa preto hovoriť nedá, najmä, keď si francúzska stajňa spomenie na predsezónne testy a množstvo porúch, ktoré ju postihli.

“Počas zimných testov sme tu neodjazdili veľa kôl, takže pár vecí si potrebujeme otestovať,” uznal Fernando Alonso, ktorému musel reportér zopakovať otázku dvakrát. Španielski fanúšikovia totiž donekonečna spievali to svoje: “Fernááándo, Fernááándo, Fernááándo…”

Až keď sa upokojili, sa mohol pilot Alpinu pustiť do vysvetľovania. “Musíme sa koncentrovať na pneumatiky, sú tu úplne iné teploty ako vo februári. Nazbierali sme veľa dát, ale s vyvážením auta nie som stopercentne spokojný, hoci z hľadiska konkurencieschopnosti to bolo dobré. Zajtra všetci ukážu viac.”

Alpine mal vynikajúce pretekové simulácie, čo na ne hovorí? Doposiaľ bolo pretekové tempo veľkou slabinou monopostu A522. “Nepozeral som sa na časy, ale v aute som mal pocit, že to ide ťažko. Je tu horúco, pneumatiky sa trápia… Pred sobotou potrebujeme vyladiť pár vecí ohľadom nastavení.”

A ktovie, možnože v Španielsku by Alpine spravil lepšie, keby svoje auto nastavil na kvalifikáciu. Aj Alonso si uvedomuje, že predbiehanie asi nebude najjednoduchšia činnosť. “Niektorí z našich hlavných súperov sa výraznejšie zlepšili, ale naše auto podáva celkom OK výkony. Tu je kvalifikácia vždy veľmi dôležitá, na tejto trati sa ťažko predbieha. Soboty boli našou silnou stránkou, dúfam, že to využijeme.”

V súvislosti s Fernandom Alonsom spomeňme ešte jednu vec, ktorou v sobotu rozvíril pokojné hladiny. Jeho vyjadrenia o “nekompetentných” a “neprofesionálnych” komisároch sa dostali až k najvyšším špičkám FIA, ktorá následne dala komisárom do pozornosti Španielove slová. Ten sa mal dostaviť “na koberček”.

Napokon sme videli, že za Alonsom zašiel sám prezident FIA Mohamed bin Sulajem a vášnivo o niečom diskutovali. “Áno, bavil som sa s komisármi už od Miami. Dnes prišiel aj prezident, s Mohamedom sme veľkí kamaráti. Všetci sa snažíme posúvať vpred a zlepšovať tento šport. To je cieľ nás všetkých.” Konkrétne výsledky tohto stretnutia nekomentoval.

A ako dopadol piatok z pohľadu jeho tímového kolegu Estebana Ocona? Francúz zopakoval vetu, ktorú dnes vyslovil takmer celý padok. “Nebolo to také zlé, no v noci nás čaká práca,” zaznelo v mixzóne už ikstýkrát. “Je nám jasné, v čom sa ešte vieme zlepšiť. Bol to dobrý, produktívny deň. Sme veľkým kandidátom na prvú desiatku, to je dobré uistenie sa.”

Súvisiace články

Diskusia