logo F1online.sk

Napätie v Red Bulle? Sme v tom spolu, reaguje Horner

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 5. 2022

Keby Red Bull vyriešil problémy so spoľahlivosťou už pred štartom sezóny, na čele priebežného poradia by bol s prehľadom Max Verstappen. Už viackrát však doplatil na veci, ktoré boli mimo jeho kontroly. Keď počas rozhovorov s novinármi apeloval na tím, bolo evidentné, že toho už začína mať plné zuby, no podľa Christiana Hornera nejde o nič vážne.

“Musíme si to prestať komplikovať,” naliehal Max Verstappen po víťaznom víkende v Miami. Triumf ho tešil, no uvedomuje si, že v tesnom súboji s Ferrari si nesmie dovoliť zakopnúť on ani jeho tím. Pritom tých zakopnutí bolo už viacero, aj jeho dve vypadnutia môžeme pripísať technickým poruchám.

Jos Verstappen vraj presne rozumie tomu, prečo jeho syn pôsobí tak nespokojne. “Po ťažkom štarte do víkendu podal v pretekoch opäť veľmi silný výkon. Piatkové problémy s autom znamenali, že mal len málo času na tréning, no vy ten čas potrebujete, aby ste si nastavili auto, najmä na mestskom okruhu. Chápal som, prečo ho to trochu podráždilo,” napísal v stĺpčeku pre Verstappenov súkromný web.

Isté známky napätia v Red Bulle sme už videli, no Christian Horner trvá na tom, že vzťahy v rámci tímu sú stále veľmi dobré. Ak Verstappen niečo vyhlási, tak zväčša v zápale emócií.

“My sme tím, všetci sme v tom spoločne. My tlačíme naňho, on tlačí na nás, taká je dynamika tímu,” uviedol Christian Horner, ktorého vyjadrenie priniesol motorsport.com. “Po minulom roku, keď sa rozhodovalo v posledných pretekoch, sme vôbec nečakali, že v takejto včasnej fáze ročníka budeme takí konkurencieschopní.”

Verstappen vraj plynulo nadviazal na minulú sezónu, v ktorej všetko muselo fungovať dokonale, ak chcel Red Bull vyhrať. “Podľa mňa jazdí veľmi vyspelo a odvádza naozaj super robotu. Vlani Max jazdil na neuveriteľnej úrovni a tento rok v tom skrátka len pokračuje.”

Uvidíme, čo prinesie Barcelona. Väčšina tímov pripravuje balíčky noviniek, ktoré by mohli premiešať poradím v štartovom poli. To veľmi tesne vedie Red Bull, ktorý už od Imoly jazdí s vylepšeným autom, zatiaľ čo Ferrari na prvé zmeny v špecifikácii stále len čaká.

“Myslím si, že sú si veľmi vyrovnané,” porovnáva monoposty F1-75 a RB18. “Snažíme sa skrátka vyskladať čo najlepšie preteky, aké sa len dajú. Pred sebou máme ešte dlhú cestu. S Ferrari je to veľmi tesné, videli sme parádne pretekanie, a medzi Charlesom a Maxom cítiť značnú dávku rešpektu. Baví ich pretekať proti sebe, je to vidieť.”

Ak Hornerovi vlani šediveli vlasy, tento rok sa to zopakuje. “Ja som skôr dúfal, že nás nebude čakať ďalší napínavý rok ako vlani, ale vyzerá to tak, že aj teraz by sa mohlo rozhodovať na cieľovej páske.”

“Doteraz to bolo o detailoch. Barcelona predstavuje novú výzvu. Sú v nej rýchle zákruty a vieme, aké je Ferrari v tejto oblasti silné. Každý si vyberá to svoje. Nám vyhovovalo Miami, darilo sa nám tam a vďakabohu sme si odniesli aj dobrý výsledok,” doplnil.