logo F1online.sk

VC Miami z pohľadu celebrity: F1 ma nezaujíma, prišiel som na párty

DJ Diplo
© Instagram/FerrariUSA
Milan Kubala
Milan Kubala15. 5. 2022

Boli ste už na pretekoch Formuly 1? Ak kráľovnú motoršportu sledujete už nejakú dobu, zrejme ste z okruhu odchádzali nadšení, aj keď ste si zakúpili lístok “len” na trávu. Čo by však povedal váš presný protipól na to, keby mohol sledovať veľkú cenu z najexkluzívnejších miest padoku? To už prezradil DJ Diplo, ktorý odchádzal zo samotných pretekov dosť znechutený.

Takto pred týždňom Miami zaplavili celebrity. Najmä tie športové istotne poznáte: Michael Jordan, David Beckham, Tom Brady, Shaquille O’Neal či sestry Williamsové. Na okruh sa však dostavilo aj množstvo hudobníkov či hercov ako Will.i.am, Pharrell Williams, Ashton Kutcher, ale napríklad aj manželka bývalého amerického prezidenta Michelle Obamová či celá hora instagramových influencerov.

Padok bol hore nohami, Martin Brundle mal počas svojho grid walku problém sa hýbať, niekoho spoznať, nieto ešte nájsť. A aj keď sa mu to podarilo, vytiahnuť z celebritného hosťa niečo zaujímavé bolo podobné ako ťahať odpovede z nepripraveného študenta na maturite — niečo už povedať musí.

“Mám dobrý dôvod, prečo som si za to štvrťstoročie nikdy spätne nepozrel žiaden z mojich grid walkov,” prezradil Martin Brundle. “Nemáte ani poňatia, ako ich neznášam, no tieto šialené momenty definovali moju profesionálnu kariéru. Nuž, čo sa s tým dá robiť.”

Plné ruky práce mali aj v tímoch. Viacerí šéfovia, ktorí o pozornosť a “selfíčka” nestoja, sa radšej zavreli v drobných kanceláriách ich motorhomov. Aj Christian Horner bol rád, keď bolo po všetkom.

“To prijatie bolo skvelé, ešte som nezažil takú rušnú veľkú cenu. Až mi odľahlo, keď zhasli svetlá,” uviedol v podcaste F1 Nation Christian Horner. “Toto prijatie v Miami bolo neskutočné. Môžete vidieť, že Amerike sa začína F1 páčiť. Je to vzrušujúce, pretože nás to posúva do novej dimenzie.”

Otázka znie, či sa takýto obrovský záujem o podujatie podarí udržať aj v budúcom roku, a či to vôbec prinieslo želaný efekt. Novinár Adam Cooper, ktorý bol priamo v Miami, po víkende prezradil viac zo zákulisia na svojom twittri.

“V Miami sa stalo veľa dobrých vecí, ale tímy a sponzori nie sú spokojní s kvalitou služieb v Paddock Clube, ktorý mala tentoraz na starosti miestna a nie tradičná firma efjednotky. Lístky stáli 13-tisíc, takže ľudia očakávajú päť hviezdičiek. Toto sú síce problémy prvého sveta, ale aj istá lekcia,” píše Adam Cooper.

Na nasledujúci deň musel ešte pritvrdiť: “Túto tému som včera podcenil. Vedúci ľudia z marketingu mi prezradili, že toto bola ‘hrôza’ a bohatí prišelci či potenciálni sponzori sa po zlej skúsenosti už nevrátia.”

Asi najlepšie to zhrnul Joe Saward vo svojich zápiskoch z víkendu. “Toto športové podujatie bolo len vešiakom, na ktorý si zavesíte svoj drahý klobúk.” Formula 1 celebrity a celebritky nepozvala, aby si užili preteky, ale aby im spravili reklamu. Nuž a oni tiež neprišli z lásky k motoršportu.

“Trojdenný lístok stál dvanásťtisíc na hlavu, hoci na čiernom trhu sa šplhali až k 35-tisíc dolárov. To je jasná známka toho, že ľudia si ich nekupovali, aby sa prišli pozrieť na preteky, ale z istých ego hladkajúcich dôvodov,” triafa do čierneho britský novinár. “Išlo len o to byť prítomný.”

Organizátorom a Formule 1 sa podaril naozaj husársky kúsok, keď okolo pretekov v Miami spravili také haló, že ľudia boli ochotní zaplatiť ďaleko viac ako napríklad v Monaku. Podľa Sawarda lístok do Paddock Clubu v kniežatstve stojí okolo osemtisíc, pričom na priemerných európskych pretekoch vás to vyjde na menej ako päťtisíc dolárov.

“Mali ste z toho pocit, akoby každý z VIP v Miami tam bol, aby ho bolo vidieť a možno si spravil selfie s jazdcom. Veľká cena Miami bola festivalom do seba zahľadených ľudí, ktorí sú už pripravení povedať svojim známym: ‘Tam si naozaj mal byť.'”

Toľko peňazí za to, aby ma bolo vidieť? Určite, že hej, no aj tak pri podobnej “pálke” očakávate, že o vás bude postarané ako vo vatičke. Nie všetci však mali ten pocit.

“Bola to akoby trestná lavica, ozaj ako vo väzení,” okomentoval svoju skúsenosť pre NY Times DJ Diplo, ktorý mohol preteky sledovať z VIP lóže Red Bullu. “Nemali tam ani žiadne jedlo. Ja som chcel len sendvič, tak som odišiel.”

Keďže jeho známi boli v trojposchodovom VIP stane Ferrari s pestovanými kvetinami a espresso barom, kde navyše tieklo šampanské Bollinger, ktoré vás vyjde aj niekoľko stoviek eur na fľašu, tak sa prikradol k nim aj bez lístka. “Ušetril som desaťtisíc,” poznamenal.

“Bolo nás tam sedem, traja ľudia vrátane mňa nemali lístok. Prišla k nám jedna žena a pomyslel som si, že nás vyhodí, no ona len skonštatovala — vidím, že tu máte pár extra známych. A Ferrari ma už označilo na sociálnych sieťach, tak som vedel, že všetko bude v poriadku,” opisuje jeden z azda dvoch vzrušujúcich zážitkov z okruhu.

Vo Ferrari ho to zunovalo, ale podarilo sa mu prekĺznuť ku garážam, kde si mechanici cvičili pitstopy a inžinieri prepočítavali stratégie. Cestou stretol Michelle Obamovú. “Jej bodyguard sa do mňa v podstate pustil, ale malo to štýl.”

Keď odbila štvrtá hodina, na teplomere bolo viac ako tridsať, on prepotil svoje kovbojské topánky a niekoľko tričiek, pobral sa preč, aj keď sa preteky ešte stále neskončili. Zvyšok vraj dopozeral v telke zo svojej hotelovej izby.

“Keď to sledujete v televízii, tie zábery vyzerajú šialene. Naživo som však necítil žiaden vibe. Svojím spôsobom to bolo aj stresujúce, ako keď hráte na nejakom veľkom festivale — samé bezdôvodné behanie hore a dolu,” povzdychol si víťaz troch cien Grammy.

Až potom sa dídžej, ktorý spolupracuje s takými menami ako Madonna, Justin Bieber či Beyoncé, ocitol vo svojom živle. Začali sa párty, ktoré naňho spravili ďaleko lepší dojem ako pár monopostov krúžiacich dokola. “V F1 je viac veľkých hráčov ako na Art Basel (veľtrhu umenia v Bazileji, pozn. red.). Tie párty boli šialené, bola tam plnka až do piatej či šiestej ráno.”

Po pretekoch sa naozaj všetko rozbieha. Svoju oslavu zorganizoval víťaz pretekov Max Verstappen v neónovo vysvietenom tanečnom klube Story, Lewis Hamilton dal dokopy párty v súkromnom bare Socialista ladenom do karibskej tematiky. Daniel Ricciardo si zas pre rodinu a priateľov najal súkromnú folkovú skupinu. Le Bron James, Busta Rhymes či Lindsey Vonnová si vychutnávali japonskú špecialitu uni a popíjali martini v reštaurácii Carbone Beach, kde vás jedno miesto vyjde na tritisíc.

Diplo sa mal postaviť za dídžejský pult až o pol druhej ráno, a tak sa pustil do párty už v predstihu. Od desiatej stihol navštíviť niekoľko rôznych klubov vrátane Faeny, kde si Red Bull spravil svoju základňu. Všade sa pohybovali dvadsaťročné dievčatá v obtiahnutých šatách, muži mali tričká a šiltovky. “Dievčatá vyzerajú tak dobre, ale muži sa tu obliekajú, akoby išli šoférovať autobus. Aj ja sa tak obliekam, dobre, ale ja som dídžej, môžem si obliecť čokoľvek.”

Predierajúc sa davom ho vždy spoznávajú kvantá ľudí vrátane fanúšikov efjednotky, chcú sa fotiť a pozdraviť ho. Keď sa začne jeho šou, 2500 ľudí začne radostne kričať a tancovať. Po 90 minútach hudby sa vytráca, no problémy mu robí záplava priaznivcov, ktorí sa mu hádžu pod nohy.

Raz darmo, každý si počas víkendu nájde to svoje. “Pôjdem aj do Monaka. Hrám v Cannes, potom robím na svadbe v Nice, v nedeľu hrám u Jimmyho v Monte Carle, čo je veľký nočný klub v Monaku. A potom pôjdem na preteky.” O tom, že ho láka Las Vegas, nemôže byť ani reči. “Vo Vegas to bude šialené, Formula 1 úplne vybuchne. Už teraz vám to hovorím.”

A kým Formula 1 ho veľmi nezaujala, popretekové párty z neho spravili azda aj pravidelného návštevníka veľkých cien. “O Formule 1 stále nič neviem. Mňa Formula 1 vôbec nezaujíma, ale zaujímajú ma párty.”

Súvisiace články