logo F1online.sk

Cítil som sa vinný z Gillesovej smrti, hovorí Jochen Mass

Gilles Villeneuve
© Twitter/F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 5. 2022

V deň Veľkej ceny Miami ubehlo presne štyridsať rokov od tragickej smrti jednej z najpopulárnejších, najcharizmatickejších a najvýznamnejších osobností histórie Formuly 1. Legendárny Gilles Villeneuve zahynul 8. mája 1982 pri tréningu na okruhu v belgickom Zolderi, keď kolidoval s monopostom March Jochena Massa. Ten sa zo smrti svojho dobrého kamaráta dlhé roky obviňoval a nebol sám. Časť verejnosti to vnímala podobne, čo však určite nie je voči Jochenovi fér. Tomu na duši uľavilo až stretnutie s jeho synom Jacquesom.

Bol to zlomok sekundy, no s tragickými následkami. Mass sa vtedy na poslednú chvíľu vyhýbal Ferrari, za ktorého volantom sedel Villeneuve plný zúrivosti. V tom čase vrcholila jeho nevraživosť s tímovým kolegom Didierom Pironim. Podujatie v Zolderi bolo na programe len dva týždne po ich osudovej roztržke v Imole.

Na tréningu v Belgicku sa Mass na poslednú chvíľu posunul doprava v snahe vyhnúť sa svojmu priateľovi a prenechať mu ideálnu stopu, no Gilles si vybral presne túto stranu trate. Jeho Ferrari preletelo cez March a po niekoľkých kotrmelcoch sa zastavilo. Villeneuve nehodu neprežil.

„Prvýkrát som mu pomohol na Veľkej cene Japonska (1977, pozn. red.), čo bolo trochu ironické,“ spomínal Mass pre Motor Sport Magazine.

„Gilles preletel cez monopost Ronnieho Petersona, vletel do davu novinárov a pri tejto nehode prišli o život dvaja ľudia. Zatkla ho polícia a ja som sa rozhodol ísť s ním. Snažil som sa im to vysvetliť a po niekoľkých hodinách ho nakoniec pustili,“ povedal Mass.

Táto tragédia viedla k vzniku priateľstva dvoch pretekárov, ktorých osudy sa preťali aj v ten osudový deň v Zolderi. Ten rozhodne patrí k tým najsmutnejším, aké si dejiny tohto športu pamätajú.

„Gilles, Jody Scheckter a ja sme žili v Monaku blízko seba, takže sme spolu trávili pomerne dosť času. Gilles žil tak trochu vo vlastnom svete, ale bol to skvelý chlap a boli sme celkom dobrí priatelia,“ hovorí Mass.

„Pironiho som poznal roky, bol rýchly – veľmi rýchly. Bol milý, ale mal odlišné záujmy, napríklad preteky lodí a podobne. Gilles bol naproti tomu trochu viac uzavretý. Kvôli tomu ich vzájomnému súpereniu s Pironim bol nútený riskovať,“ spomína Mass.

Túto ich rivalitu, nevraživosť, ba priam nenávisť vám čoskoro odhalí aj dokumentárny film o dvoch pretekároch a ich tragických osudoch. Svetlo sveta by mal uzrieť už čoskoro.

Priateľstvo Massa a Villeneuvea však ten osudný deň v Zolderi, bohužiaľ, skončilo. Ten okamih Nemca prenasleduje dodnes a nedokázal sa zbaviť pocitu viny. „O niečo neskôr za mnou prišiel Jacques, ktorý vtedy už pretekal. Sedeli sme spolu v lietadla a prišiel za mnou,“ spomína Mass.

„Povedal mi: ‚Jochen, naša rodina ťa nikdy z ničoho nevinila. Bol to pretekársky incident – skrátka nesprávne rozhodnutie vás oboch.‘“ Vraj dokonca aj dnes, keď Mass na tento okamih spomína, môžete v jeho očiach zreteľne vidieť úľavu, k čomu pomohli aj slová ďalšieho z Gillesových blízkych.

„Jeho sestra Melanie, ktorá bola veľmi milé dievča, prišla za mnou a povedala: ‚Ahoj, ja som Melanie.‘ Bolo to po nehode a mne sa o tom nechcelo hovoriť – cítil som kvôli tomu neskutočnú vinu, no ona mi povedala: ‚Nie, nie, nie – všetko je v poriadku,‘“ hovorí Mass.

Jochen vo svojom živote a kariére zažil veľa úspechov i bolestí. Keď sa ho v jeho veku 75 rokov spýtate na najväčší úspech v kariére, odpovie vám bez váhania. „Ľudia sa ma pýtajú, čo bol najväčší úspech v mojom živote. Nuž, najväčším úspechom je, že som stále tu.“