logo F1online.sk

Alonso: V aute som sa necítil príliš dobre, no časy boli fajn

Fernando Alonso
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala7. 5. 2022

Alpine opäť raz potvrdil, že najmä na začiatku víkendu a na rýchlych okruhoch s ním treba počítať. Fernando Alonso i napriek tomu, že so svojím monopostom nebol celkom spokojný, obsadil slušné piate miesto, na ktorom môže stavať v sobotu a v nedeľu.

Kvalifikačná rýchlosť Alpinu je nespochybniteľná, v druhom piatkovom tréningu, keď sa Alonso s Oconom koncentrovali práve na krátke jazdy, sa obaja umiestnili v prvej desiatke. Alonso skončil piaty, Ocon deviaty.

“Keď som jazdil, nemal som až taký dobrý pocit, ale z pohľadu časov na kolo to vyzerá byť OK,” zhodnotil Fernando Alonso po druhom tréningu. “Vyzeráme byť rýchli, ale všetky tímy čaká ešte dlhá cesta. Na novom okruhu sa toho v piatok zvyknete naučiť veľmi veľa a auto sa v sobotu totálne zmení. To isté bude platiť aj v našom prípade. Myslím si, že všetci toho ukážu viac,” poznamenal španielsky matador.

Aj Alpine sa ešte dokáže zlepšiť, no inžinieri tentoraz stavia na inú taktiku. Namiesto toho, aby sa hnali za vynikajúcim kvalifikačným výsledkom, budú musieť klásť väčší dôraz na pretekové tempo. Už viackrát sme totiž videli, že Alpine v sobotu hviezdil, no v nedeľu doplatil na nespoľahlivosť, smolu, ale aj vysokú degradáciu, ktorá všetko komplikovala.

“Neodjazdil som toho veľa, ale všetci mali rovnaké podmienky. Jazdy s plným autom sme prešvihli,” povzdychol si Alonso. “Možnože budeme mať v treťom tréningu šancu si to vynahradiť, to ešte uvidíme. V pretekoch to bude téma — bariéry sú veľmi blízko a na takýchto mestských okruhoch nemáte priestor na chybu. Možno nás čakajú nejaké výjazdy bezpečnostného vozidla a viac akcie.”

Alonso sa podobne vyjadroval aj pred Veľkou cenou Emilia Romagna; keď môže vývoj pretekov ovplyvniť viacero faktorov vrátane bariér, niekto na tom môže zarobiť. Bolo by už načase, aby konečne ťahal za dlhší koniec aj Alpine.

Dvojnásobný majster sveta živí nádej. “Je to väčšia výzva pre všetkých a nám sa z našej aktuálnej pozície taká výzva páči, možno z toho budeme profitovať. Všetci idú do rizika, ale my sa pokúsime zostať koncentrovaní. Budú to náročné preteky aj z fyzického pohľadu, je tu teplo. Ľahko môžete spraviť chybu, ak stratíte koncentráciu. Na preteky sa musíme poriadne pripraviť.”

A kým Fernando Alonso pretekové simulácie do veľkej miery nestihol, jeho kolega mal väčšie šťastie. Najmä v prvom tréningu nadviazal na prácu zo simulátora, v ktorom Alonso strávil po pretekoch v Imole veľa času.

“Dnes sme sa o čosi viac sústredili na dlhšie jazdy, počas prvého tréningu sme odjazdili pár stintov. V druhom tréningu to bolo po tých červených vlajkách trochu rozkúskované, ale niečo sme pochopili,” prezradil Ocon. “Opäť sme si našli cestu do najlepšej desiatky, čo je slušné. Naším cieľom bude sa tu aj kvalifikovať.”