logo F1online.sk

V Imole sa bude jazdiť podľa dvojdňového formátu

Štartové svetlá
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala24. 7. 2020

Formula 1 potešila v piatok popoludní každého formulového nadšenca. Tohtoročný kalendár oficiálne rozšírila o tri veľké ceny. Okrem Portimaa dostali zelenú aj Nürburgring a Imola. Nuž a práve na posledne spomínanom okruhu by mala FIA spustiť zaujímavý experiment.

Preteky v Imole sa pôjdu pod názvom Veľká cena Emilia-Romagna počas víkendu 31. októbra a 1. novembra. Podľa oficiálnych správ bude teda program tejto veľkej ceny vtesnaný len do dvoch dní! O niečom podobnom sa hovorilo už minulý rok v Japonsku, kedy kvôli tajfúnu bola úplne zrušená sobota a kvalifikácia sa uskutočnila v nedeľu ráno.

Možnosti sú v podstate dve. Buď by sa v sobotu uskutočnili len tréningy a v nedeľu kvalifikácia s pretekmi, alebo by sa kvalifikácia presunula do prvého dňa a nedeľa by bola vyhradená čisto len pre preteky. V prípade druhého variantu sa však dá očakávať, že by sa konal len jeden tréning. O finálnej podobe víkendu má FIA stále len rozhodnúť, no najpravdepodobnejšia je práve druhá verzia s tréningom a kvalifikáciou v sobotu a pretekmi v nedeľu.

Odskúšaním dvojdňového formátu získa Liberty cenné informácie o tom, ako koncipovať kalendáre pre nasledujúce sezóny. V záujme majiteľov Formuly 1 je totižto mať v rámci sezóny čo najviac pretekov, s vyhliadkou na až 25 veľkých cien. To je však v prípade aktuálneho trojdňového formátu nemysliteľné.

Ako už bolo v piatok ráno avizované, na americkom svetadieli sa tento rok jazdiť nebude. Zrušené boli tri veľké ceny: VC USA, Kanady aj Brazílie. V prípade Mexika volí F1 iné slová, a hovorí o odložení pretekov o rok. Pre fanúšikov to znamená, že lístky zakúpené pre tento rok budú platiť pre sezónu 2021 a zmluva s Mexikom, ktorá mala pôvodne platiť pre roky 2020-22 sa posunie na 2021-23. Všetci organizátori “spoza veľkej mláky” konštatujú, že príčinou je, prirodzene, aktuálna pandémia.

Fanúšikov môže tešiť ešte jedna zaujímavá správa, ktorou je otvorenie okruhov pre divákov. Ruské Soči už začalo s predajom vstupeniek a cez brány chce ľudí na svoj okruh púšťať aj portugalské Portimao. Hovorí sa o niekoľkých tisíckach fanúšikov.

Za zrušením VC Nemecka v Hockenheime má byť práve nemožnosť okruhu dostať na tribúny dostatočný počet fanúšikov — v Bádensku-Württembersku totižto platia iné bezpečnostné pravidlá ako v spolkovej krajine Porýnie-Falcko.