logo F1online.sk

Horner o Verstappenovej nehode: Pokúšal sa nastaviť si ôsmy stupeň

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala24. 7. 2020

V premenlivých podmienkach sa môže stať naozaj čokoľvek. V minulosti sme viackrát boli svedkami toho, že piloti vypadli už počas kôl, keď vyjdú za garáží a idú sa zoradiť na štartový rošt. Cez víkend sa to, možno prekvapivo, stalo Maxovi Verstappenovi. Christian Horner tvrdí, že k nehode prispela snaha Maxa Verstappena nastaviť si monopost.

Max Verstappen mal za úlohu zosynchronizovať si ôsmy prevodový stupeň. Aby sa však dostal na takú rýchlosť, musel na mokrej trati aj dosť riskovať. O to viac, že na Hungaroringu nie je veľa dlhých roviniek, na ktorých by to šlo. Najdlhšia je cieľová, no tá je pred pretekmi zaplnená.

“Na monitoroch som sledoval Maxovo výjazdové kolo a zbadal som, ako v šiestej a siedmej zákrute vyšiel z trate,” spomína vo svojom stĺpčeku Christian Horner. “Tlačil na to, aby zistil, kde je grip. Pred dvanástou zákrutou sa tiež pokúšal zosynchronizovať si ôsmy prevodový stupeň. To znamená, že musíte ísť na plný plyn.”

“Okruh bol šmykľavejší, než si myslel, a pneumatiky pomerne chladné. Všetci sme si šli oči vyočiť, keď sme ho uvideli v bariérach. Našťastie sa mu podarilo udržať motor pri živote a vycúvať z bariér,” vydýchol si šéf Red Bullu.

Christian Horner sa už mnohokrát poďakoval svojim mechanikom. Krátko po nehode vraj ale nebol taký skleslý ako Verstappen, ktorý si myslel, že sa preteky preňho skončili. Horner mechanikom veril.

“Zábavné na tom je to, že som nestresoval. Ak by mal niekto stihnúť tú opravu, tak by to boli naši mechanici,” tvrdí šéf tímu. “Musíte byť ako senzačný klavirista, aby ste sa vedeli prstami pohybovať v takom úzkom priestore, aký mali k dispozícii oni.”

“V garáži bol riadny frmol. Museli sa upokojiť, pretože ide o rovnakých mechanikov, ktorí majú na starosti zastávky v boxoch. To im sa podaril ten pitstop pod dve sekundy — najrýchlejší v celých pretekoch — po tretíkrát za sebou. Bol to fenomenálny tímový výkon,” vychválil svojich mechanikov Horner.

Súvisiace články