logo F1online.skF1online.sk

Mercedes hlási nasadenie vylepšení, vraj by mohli priniesť „celkom slušný čas“

George Russell
© LAT Images/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 4. 2022

Ako dopadne sezóna 2022 pre tím Mercedes? Rozhodnúť by sa mohlo na najbližších dvoch podujatiach. Miami a Barcelona budú v mnohom kľúčové, hlavne podujatie v Španielsku bolo dlhoročne typickým miestom pre nasadzovanie masívnych vylepšení a tento rok by nemal byť výnimkou. Smerom k týmto dvom veľkým cenám hlási ofenzívu aj majstrovský Mercedes.

Tím okolo Tota Wolffa zažíva nesmierne náročný štart do sezóny, pri ktorom monopost W13 nepodáva výkony, aké si od neho jeho tvorcovia sľubovali, hlavne v dôsledku notoricky známeho poskakovania. Po úvodných štyroch veľkých cenách sa nezdá, že by sa tento tím priblížil vyriešeniu svojich problémov. Extrémny koncept „bez bočníc“ Mercedesu sa však inžinieri snažia naďalej rozvíjať a dôležité odpovede by mali prísť už čoskoro.

„Silno veríme, že vedecké poznatky, ktoré do toho vkladáme, nám umožnia auto nastaviť o niečo nižšie,“ prehlásil šéf tímu Toto Wolff.

„Veríme, že máme všetky dostupné aerodynamické výhody, ktoré sme však neboli schopní odomknúť kvôli poskakovaniu monopostu. Ak to dokážeme vyriešiť, dokážeme tým nájsť celkom slušný čas na kolo. Ak nie, budeme musieť prísť s iným nápadom,“ dodal Wolff.

V Mercedese síce uznávajú, že ich problémy nespočívajú len v poskakovaní, ale toto je aktuálne to najdôležitejšie, čo v tíme musia riešiť, pretože v tom sa aktuálne skrýva najväčšia časť straty na Ferrari a Red Bull. Môže to však tento tím vrátiť do boja o víťazstvá?

„Poskakovanie je fundamentálny problém, ktorý aktuálne zatieňuje všetko ostatné. Kvôli tomu nemôžeme s autom jazdiť tak, ako by sme chceli. To má obrovské dôsledky na nastavenie, priľnavosť pneumatík, atď. Všetko je to navzájom prepojené. Myslím si však, že ak dokážeme vyriešiť poskakovanie, odomkneme oveľa viac výkonnosti monopostu,“ hovorí Wolff.

„Ak by sme to vyriešiť nedokázali, stále existujú konvenčnejšie cesty vo vývoji, ktorými sme sa ešte nevydali. Chcem nám však dopriať čas na to, aby sme takéto rozhodnutie prijali po riadnom zvážení,“ dodal Wolff.

Súvisiace články

Diskusia