logo F1online.sk

Jos Verstappen: Užil som si pohľad na to, ako Max nadelil Hamiltonovi jedno kolo

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková26. 4. 2022

Otec Maxa Verstappena priznal, že po minuloročnom súboji o titul cítil zadosťučinenie, keď videl svojho syna, ako na okruhu v Imole predbehol o kolo svojho niekdajšieho najväčšieho rivala Lewisa Hamiltona.

Situácia sa oproti poslednému ročníku značne zmenila a Hamilton na najlepších aktuálne výrazne stráca. Kým minulý rok v Imole skončil na druhom mieste, v tomto ročníku sa tu musel uspokojiť len s nelichotivou trinástou priečkou. Na druhej strane, Verstappen počas tohto víkendu priam dominoval, keď prakticky vyhral všetko, čo sa dalo.

Tohtoročný rozdiel vo výkonnosti oboch monopostov sa prejavil najvýraznejšie práve v Imole, kde Verstappen Hamiltonovi nadelil celé jedno kolo. Zatiaľ čo obhajca titulu tento moment nijako zvlášť neprežíval, jeho otec v stĺpčeku na webe Verstappen.com priznal, že si to užil. „Úprimne povedané, po tom všetkom, čo sa stalo minulý rok, som sa tešil, keď som videl, ako Max obišiel Hamiltona. Nestáva sa často, aby ste mali príležitosť nadeliť jedno kolo Mercedesu.“

Naopak, druhá strana garáže Mercedesu na tom nie je až tak zle, čo podotkol aj 50-ročný bývalý pretekár F1. George Russell totiž skončil na výbornom štvrtom mieste a v tejto sezóne sa zatiaľ vždy umiestnil v prvej päťke.  

Hrdého otca však samozrejme najviac zaujímajú výkony svojho 24-ročného syna, ktorého vychvaľuje do nebies. „Max mal v Imole vynikajúci víkend. Je neuveriteľne silný. Neurobil jedinú chybu, mal všetko úplne pod kontrolou. Red Bull jednoznačne urobil krok správnym smerom. Samozrejme, vedeli sme, že v Taliansku sa auto zlepší, ale vzhľadom na poveternostné podmienky to bolo ťažké porovnávať. Rozhodne však môžeme konštatovať, že sme zosilneli.“

„Už v sobotu počas šprintu sme videli prvé pozitívne záblesky. Max dobehol Charlesa, Ferrari muselo tlačiť na pílu, čo ich nútilo viac opotrebovávať pneumatiky. V Taliansku dostal Red Bull Ferrari pod tlak. Keď ste pod tlakom, je ľahké urobiť chybu. Keď bez veľkej námahy vediete, táto šanca je oveľa menšia. Ukázalo sa, že pre Maxa to bol perfektný víkend,“ myslí si Jos Verstappen.

Bývalému jazdcovi urobila radosť aj čerstvá výhra Maxa Verstappena v ankete Laureus World Sports Awards 2021. Tohto „športového Oskara“ si rodák z krajiny tulipánov vyslúžil za zisk titulu majstra sveta F1 v predchádzajúcom roku.

Pre Josa to znamená veľa. „Nikdy som nad tým nepremýšľal, ale musím priznať, že to považujem za niečo výnimočné. Ide o veľkú poctu – je to prvý Holanďan, ktorý získal toto ocenenie. Môžeme pokojne povedať, že Max patrí k najväčším športovcom, akých kedy Holandsko malo. Až v pondelok som sa dozvedel, že vo svojom prejave poďakoval najmä mne. Toto krásne gesto ma veľmi dojalo.“

Súvisiace články