logo F1online.sk

Alonso ukazuje na seba aj Hamiltona: Bez auta nezmôžete nič

Fernando Alonso
© XPB Images/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala24. 4. 2022

Jednou z najväčších výhrad fanúšikov voči šprintom je, že pred hlavnými pretekmi sa vďaka nim utrasie štartové pole podľa výkonnosti. Šprinty v skutočnosti nahrávajú do karát silným tímom, ktoré ešte pred hlavnými pretekmi vedia napraviť svoje chyby z kvalifikácie. Fernanda Alonsa to však nevyrušilo, presne to aj čakal.

Toto ani nebolo pretekanie, okomentoval súboj so svojím krajanom Carlosom Sainzom Alonso. Lando Norris sa k nemu neskôr pridal so slovami, že Ferrari a Red Bull majú takú rýchlosť, že s nimi sa súperiť nedá. A tak si Carlos Sainz v šprinte bez výraznejších problémov vybojoval štvrté miesto a do istej miery stihol napraviť kiks, ktorý spôsobil v kvalifikácii.

“Taká je Formula 1 a vždy taká bola,” znie reakcia Fernanda Alonsa na poznámku, že šprinty najviac vyhovujú top tímom. “Senna vyhral tie tituly a preteky, pretože mal najlepšie auto. Keď som sa ja stal majstrom sveta, tiež som mal najrýchlejšie auto. Schumacher mal najrýchlejšie auto a Lewis prekonal všetky rekordy vďaka najrýchlejšiemu autu. V sobotu jazdil naozaj dobre a aj tak skončil len štrnásty. Taká je Formula 1.”

Lewis Hamilton sa v sobotu mohol aj potrhať, ale v DRS vláčiku a s problémovým monopostom nezmôže nič ani sedemnásobný majster sveta. Jeho náprotivok z Alpinu bol na tom podobne, v pretekoch sa bránil tak urputne, že mu komisári poslali pozdrav v podobe čierno-bielej vlajky, no ani mávanie monopostom na rovinkách nezabránilo súperom predbehnúť ho. “Ja som prehral každý súboj, v ktorom som sa ocitol,” povzdychol si.

Je teda šprint na niečo dobrý, keď v nedeľu budú štartovať najsilnejšie tímy vpredu a najslabšie vzadu? Alonso si myslí, že sobotňajšie preteky fanúšikom niečo predsa len prinášajú a neukrajujú z atraktivity nedeľnej veľkej ceny. “Mňa to baví, v piatok sme videli akciu, v sobotu tiež. Keby som bol doma pred televízorom, tak by som mohol sledovať niečo lepšie ako tréning. Tréningy sú rozhodne nudnejšie ako pretekanie.”

“A v nedeľu sa môže stať hocičo. Tentoraz sa Pérez a Sainz prehnali štartovým poľom, ale v nedeľu by sa v prvej zákrute mohli dotknúť a skončiť v štrku, to je veľká zmena,” zdôraznil španielsky matador.

V padoku sme počas soboty mohli zachytiť ešte jednu výčitku, podľa ktorej je efekt DRS priveľký. Predbiehať by sa vraj malo na brzdách a malo by to byť napínavé, ale teraz je DRS zóna taká dlhá, že viacero jazdcov dokonalo svoj manéver niekoľko desiatok až stoviek metrov pred tým, než šliapli na brzdu.

Alonso oponuje. “Možno pre niekoho bolo DRS príliš silné, ale mne silné neprišlo. Ide tu o to, akí ste dobrí v posledných dvoch zákrutách, ako dobre z nich akcelerujete. Ja som nemal pocit, že by DRS bolo prisilné.”