logo F1online.sk

Alonso zvládol kvalifikáciu, do ktorej vstupoval “poslepiačky”

Fernando Alonso
© XPB Images/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala23. 4. 2022

Fernando Alonso sa na štarte dnešného šprintu postaví na vynikajúcu piatu priečku. Určite by bol radšej, keby sa mu v piatok podarilo predstihnúť aj Landa Norrisa a Kevina Magnussena, no vzhľadom na všetky okolnosti si svoj výsledok pochvaľuje. Jeho výkon totiž degradovalo niekoľko faktorov.

Keď sa Ferrari pred pár týždňami rozhodlo, že do Imoly si neprinesie žiadne väčšie vylepšenia, ani netušilo, ako dobre spravilo. Okrem toho, že Veľká cena Emilia Romagna sa jazdí podľa šprintového formátu, totiž v piatok pršalo. Každý, kto si na okruh Enza a Dina Ferrariovcov priniesol balík noviniek, ho tak ani nemohol vyskúšať.

Jedným z nich bol Fernando Alonso s novou podlahou a spodným zadným krídlom. “Tento víkend máme vylepšenú podlahu, nuž dúfam, že nám prinesie nejaký extra výkon k dobru,” nádejal sa pred začiatkom prvého tréningu Španiel. “Pri súčasnom počasí však nebude možné ju v prvom tréningu otestovať, takže do zvyšku víkendu pôjdeme akoby poslepiačky. V nedeľu popoludní však zistíme, či sme spravili krok správnym smerom.”

Ak sa ukáže, že nová podlaha funguje podľa očakávaní, v Miami sa na ňu môže tešiť aj Esteban Ocon. Francúz zatiaľ jazdí so staršou špecifikáciou, no po piatku ho to určite nemusí mrzieť. Oveľa väčší hlavybôľ mu spôsobili technické problémy, ktoré sa vraj netýkali pohonnej jednotky, ale prevodovky. V kvalifikácii preto obsadil len devätnáste miesto.

“Byť v prvej päťke je skvelý pocit,” zaznelo po kvalifikácii z Alonsovej strany garáže. “Bola to chaotická kvalifikácia, počasie sa menilo v jednom kuse. Podľa mňa je dobré byť v najlepšej päťke, dnes sme to zachránili. Uvidíme, či sa nám v sobotu podarí získať ďalší pár pozícií.”

Monopost si pochvaľoval. “Cítim sa dobre. Auto bolo rýchle v Saudskej Arábii, v Austrálii a v takýchto podmienkach je dobré aj tu. Monopostu dôverujem a na tejto trati z neho dostávam maximum. Pred sobotou mi to pridáva na sebavedomí. Samozrejme, našou slabinou je spoľahlivosť. Budeme si držať palce, aby sme mali bezproblémový víkend a udržali si tieto pozície.”