logo F1online.skF1online.sk

Leclercov mentálny kouč: Ako chlapec nedokázal Charles zvládnuť svoj hnev

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 4. 2022

Akým vývojom musí človek v detstve a dospievaní prejsť, aby sa z neho stal špičkový pretekársky jazdec? Čo okrem talentu a peňazí potrebujete? Doktor Riccardo Ceccarelli priniesol veľmi zaujímavý pohľad na detstvo a dospievanie súčasného lídra šampionátu Formuly 1 Charlesa Leclerca, s ktorým spolupracuje už vyše desať rokov.

Motokárové súboje Maxa Verstappena a Charlesa Leclerca spred asi desiatich rokov sú dnes verejnosti už dobre známe. Jednu z roztržiek po niektorom z „inčidentov“ na trati si môžete pozrieť aj sami na sociálnych sieťach. Zaujímavý pohľad na to, čím si Leclerc v tomto období prechádzal, priniesol šéf centra pre športovcov Formula Medicine Riccardo Ceccarelli.

„Charlesa som stretol, keď mal trinásť rokov. Ku mne do Viareggia ho priviedol Nicolas Todt a povedal mi: ‚Tento chlapec má veľký talent a vie to s motokárou, skús zistiť, či má hlavu na to, aby sa z neho raz stal šampión.‘ Charles tak u nás zostal tri dni. Bol svojský. Pamätám si, že do hotela ho prijali len preto, že nás dobre poznali. Okamžite nám však ukázal, že je na svoj vek omnoho vyspelejší,“ spomína Ceccarelli v rozhovore pre Il Foglio.

„Testovanie pretekárov je postavené na vyhodnotení piatich parametrov: reakčný čas, koncentrácia, vizuálno-priestorové schopnosti, pamäť a vizuálno-koordinačné schopnosti. Na každý test sme stanovili známku od 1 do 5. Jazdec sedí pri počítači a používa dve tlačidlá. Dosiahnuť najvyššiu známku len pri jednom teste je extrémne náročné a dostať ju vo všetkých je takmer nemožné. Charles však dosiahol skóre 24 z 25. Je to niečo ako poskladať päť perfektných sektorov v priebehu jedného kvalifikačného kola. A Nicolas Todt ho už nikdy nepustil,“ hovorí Ceccarelli.

Teraz poďme k notoricky známym súbojom s Verstappenom. Ako sa z nesmierne súťaživého pubertiaka stal štvornásobný víťaz veľkej ceny?

„Problém je v tom, že keď máte trinásť rokov a takého silného súťaživého ducha, je to ako mať motor s príliš veľkým výkonom, ktorý sa nedokáže preniesť na cestu, pretože autu chýba kontrola trakcie a kolesá sa pretáčajú,“ spomína Ceccarelli.

„Charlesovým problémom bolo udržať na uzde svojho pretekárskeho ducha, čo ho pri súbojoch s Verstappenom viedlo k tomu, že vystrčil súpera mimo trať, pretože si myslel, že sa nezachoval fér. Nedokázal zvládnuť svoj hnev, čo bola jeho slabina.“

„Veľa sme na tom pracovali a myslím, že výsledky vidíte sami. Perfektný pretekár pôsobí ako pokojná osoba, ale má v sebe inštinkt zabijaka. Charles sa potreboval upokojiť a veľa trénoval, aby sa zlepšil. Dôležitá je sebaanalýza, schopnosť pochopiť a priznať vlastné chyby,“ dodal Ceccarelli.

Veľa sa hovorilo aj Leclercovom pokroku v poslednom období. Taký Marc Gené hovoril o akomsi „Leclercovi vo verzii 2.0“, no toto konštatovania Monačana príliš nepotešilo. Jeho zlepšenie z roka na rok vraj bolo lineárne. S týmto záverom súhlasí aj Ceccarelli.

„Podľa mňa sa v porovnaní s minulým rokom zmenilo auto. Dnes to vyzerá, že je mu šité na mieru a môže z neho vyťažiť maximum. Znovu nadobudol sebadôveru a dokáže s ním ísť na hrane bez toho, aby riskoval. Charles je víťaz, chce vyhrávať a keď cíti, že auto na to nemá, tak stráca svoj pokoj a sebadôveru. Videli sme mnoho skvelých pretekárov, ktorí v mladšom veku robili chyby v autách, ktoré nemali na víťazstvo. Porážky skrátka neakceptujú,“ povedal Ceccarelli.

Súvisiace články

Diskusia