logo F1online.skF1online.sk

FIA vyšetruje ruského mladíka za hajlovanie na pódiu

Arťom Severjuchin
© FIA/Screenshot
Milan Kubala
Milan Kubala11. 4. 2022

Nedeľné podujatie Európskeho motokárového šampionátu FIA v Portimau bolo pre ruského mladíka Arťoma Severjuchina zrejme posledným. Počas pódiovej ceremónie totižto “oslávil” svoje víťazstvo nacistickým pozdravom. Video okamžite obletelo svet a Medzinárodná automobilová federácia spustila vyšetrovanie.

Ruskému pretekárovi Arťomovi Severjuchinovi, ktorý v šampionáte jazdí pod talianskou vlajkou, aby sa vyhol obmedzeniam uvaleným na ruských športovcov, počas pódiovej ceremónie hrali aj taliansku hymnu. V rámci osláv si pravou rukou dvakrát udrel do hrude a ruku následne vystrel priamo pred seba, po čom sa pätnásťročný mladík rozosmial.

FIA zareagovala na tento incident v pondelok vydaním oficiálneho stanoviska. “Medzinárodná automobilová federácia potvrdzuje, že okamžite začala vyšetrovať neakceptovateľné správanie pána Arťoma Severjuchina, ku ktorému došlo počas pódiovej ceremónie kategórie OK na úvodnom podujatí Európskeho motokárového šampionátu FIA na okruhu v Algarve. FIA bude čoskoro informovať o ďalších krokoch podniknutých v tomto prípade.”

Od Severjuchina okamžite dáva ruky preč jeho švédsky tím Ward Racing, ktorý v pondelok odsúdil činy svojho jazdca a rozviazal s ním kontrakt. V oficiálnom stanovisku sa dištancoval od “hajlovania” a aj v súvislosti s vojnou na Ukrajine, ktorú Rusko odôvodňuje “denacifikáciou”, zdôraznil, že tím už od začiatku vyjadruje podporu napadnutej krajine nielen odkazmi na svojich prilbách, ale aj prichýlením troch ukrajinských rodín, ktoré s ním cestujú, keďže sa po úteku z Ukrajiny nemajú kam vrátiť.

V pondelok sa ozval aj samotný Arťom Severjuchin. Vo videu sa ospravedlnil za svoje činy, no odmietol, že by tým vyjadril podporu nacistickej ideológii. “Keď som stál na pódiu, spravil som gesto, ktoré mnohí vnímali ako nacistický pozdrav. Nie je to pravda, nikdy som nepodporoval nacizmus, je to jeden z najhorších zločinov proti ľudskosti.”

“Pretekám však s talianskou licenciou a pod talianskou vlajkou. Chlapci pred pódiom mi ukázali, že v Taliansku je v takýchto prípadoch zvykom udrieť sa do hrudi pri srdci. Ja som chcel len spraviť toto gesto, neviem vysvetliť, ako sa to všetko stalo,” vysvetlil ruský pretekár a napokon dodal: “Viem, že som hlupák a som pripravený na svoj trest. Prepáčte.”

Súvisiace články

Diskusia