logo F1online.sk

Zákaz náušníc a pírsingov Hamiltona nevyrušil: Zostávajú

Lewis Hamilton
© Steve Etherington/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala11. 4. 2022

Zákaz nosenia šperkov je zakotvený v Medzinárodnom športovom kódexe FIA už celé roky, no doposiaľ sa v efjednotke nijako neuplatňoval. Koniec tejto benevolentnosti dal až nový pretekový riaditeľ Niels Wittich v pokynoch pred Veľkou cenou Austrálie. Na Lewisa Hamiltona však jeho príkazy veľmi nezapôsobili; do pretekov aj tak nastúpil s náušnicami a avizuje, že sa ich nevzdá ani do budúcna.

Riaditeľ pretekov Niels Wittich si zrejme po saudskoarabskom vyslobodzovaní Micka Schumachera, ktorý obyčajne nosí na krku retiazku, uvedomil, že takéto šperky môžu v prípade nehody narobiť problémy. Preto pred víkendom avizoval, že zakazuje všetky šperky, ktoré sú k telu pripevnené na spôsob pírsingu, a taktiež rôzne retiazky.

Ak ste však v nedeľu sledovali zábery zo štartového roštu, mohli ste si všimnúť, že Lewis Hamilton si nasadzoval prilbu s náušnicami v uchu. Ako vysvetlil v nedeľu po skončení veľkej ceny, Wittichom avizované kontroly dodržiavania tohto zákazu mu nerobia starosti.

“Nemám v pláne ich odstrániť,” vyhlásil Lewis Hamilton, ktorý si dal prepichnúť uši po jeho debute ešte v roku 2007 a tetovania, náušnice a pírsingy vníma ako prvok sebaprezentácie a sebavyjadrenia. “Toto sú súkromné veci, mali by ste mať možnosť byť samým sebou.”

Britský pretekár navyše poznamenal, že niektoré pírsingy a náušnice si ani nevie dať dolu, keďže ich má nasadené permanentne. Aby vyhovel staronovému zákazu, musel by si ich dať mechanicky odstrániť. “S niektorými neviem pohnúť — tie v pravom uchu doslova neviem vybrať. Sú zvarené, takže by som ich musel dať prerezať. Tieto zostávajú,” oznámil napokon.

Na stranu Lewisa Hamiltona sa postavil aj šéf Mercedesu Toto Wolff, podľa ktorého Niels Wittich rieši banality. “Prvých pár pretekov riadil s rešpektom a nespravil ani jednu chybu. Avšak, naozaj je toto ten boj, do ktorého sa teraz potrebuje púšťať? Ak sa však ukáže, že toto bude jediný nešťastný prešľap pretekového riaditeľa, tak to beriem všetkými desiatimi,” doplnil s odkazom na pochybenia Michaela Masiho.

Lewis Hamilton by v prípade porušenia Medzinárodného športového kódexu pravdepodobne dostal pokutu, no pravidlá umožňujú aj odpočítanie majstrovských bodov. Podľa informácií britskej Sky Sports chce FIA ešte chvíľu vyčkať. Nastavila totiž prechodné obdobie, po ktorom tento problém možno ani nebude treba riešiť, ak Hamilton zmení svoj odmietavý postoj.

Súvisiace články