logo F1online.sk

Red Bull opäť naznačuje problém s palivom

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl10. 4. 2022

Príbeh Red Bull Powetrains, ktorý je akýmsi voľným pokračovaním pohonných jednotiek Honda, sa vôbec nezačína dobre. Red Bull i AlphaTauri doplácajú v úvode sezóny na problémy so spoľahlivosťou.

V Austrálii nedokončil preteky Max Verstappen, ktorý tak videl šachovnicovú vlajku v tomto ročníku zatiaľ len v Džidde. Dnes odstúpil z druhého miesta dvadsať kôl pred koncom, keď odstavil svoj monopost tesne za prvou zákrutou.

Aj z vysielačky majstra sveta sa dala vyčítať jeho frustrácia. Na Charlesa Leclerca stráca už 46 bodov. Red Bull ako tím je dokonca v Pohári konštruktérov až tretí za Mercedesom, ktorý je na tom pritom z pohľadu čistej rýchlosti horšie. Má však lepšiu spoľahlivosť.

„Maxova frustrácia je absolútne pochopiteľná. Pre nás je toto taktiež veľké sklamanie,“ skonštatoval Christian Horner. Česť Red Bullu aspoň druhým miestom zachraňoval Sergio Pérez.

Otázne je, čo presne spôsobilo odstúpenie Verstappena. Vzhľadom na plamene v zadnej časti by sa mohlo zdať, že problém bol niekde v oblasti pohonnej jednotky.

„Ešte nevieme, aká to presne bola porucha. Nemyslím si však, že by sa týkala priamo pohonnej jednotky. Možno to bol nejaký problém spojený s palivom. Najprv si však musíme auto pozrieť a zistiť, čo presne sa udialo. Nateraz ešte nemáme žiadne dáta,“  pokračoval Horner. Aj v Bahrajne, kde krátko po sebe vypadli oba Red Bully, bola tímom komunikovaná porucha palivového čerpadla.

Zaujímavo znejú slová Helmuta Marka pre nemeckú Sky, ktorý skonštatoval, že za vypadnutím Verstappena bol únik paliva. Marko však odmietol, že by to bola rovnaká alebo podobná porucha ako v Bahrajne.

Pred pretekmi sa pracovalo na monoposte Maxa Verstappena, počas noci na ňom prebehli aj zmeny v oblasti prevodovky. Podľa Hornera to však netreba spájať so samotným odstúpením. „Podľa mňa to s tým nemalo nič spoločné, no stále je predčasné čokoľvek konštatovať. Namiesto hypotéz chceme poznať fakty.“

Samotné pretekové tempo červených býkov nebolo zvlášť oslnivé. Charles Leclerc si dnes jazdil svoju vlastnú ligu a Verstappen ani Pérez naňho jednoducho nemali.

„Ako aj Max povedal, tak dnes sme nemali rýchlosť, aby sme reálne pretekali s Charlesom. Ferrari si jazdilo vlastnú ligu. Napriek tomu je frustrujúce nezískať aspoň tie body, ktoré sme mali v rukách,“ uzavrel sklamaný šéf Red Bullu.

Súvisiace články