logo F1online.sk

FIA nebude kontrolovať jazdcom len pírsingy, ale aj spodky

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala9. 4. 2022

Medzinárodná automobilová federácia si v Austrálii posvietila na to, čo smú mať jazdci na sebe počas súťažného víkendu. Už vo štvrtok riaditeľ pretekov Niels Wittich oznámil, že nebude tolerovať pírsingy či retiazky, nuž a v sobotu ozrejmil, že FIA bude kontrolovať aj to, akú spodnú bielizeň si piloti obliekajú.

Jazdci z toho mali skvelú zábavu. V pokynoch riaditeľa pretekov sa totiž popri štandardných informáciách o okruhu a jazdeckých inštrukciách objavila aj stať zacielená na šperky. “Počas súťaže je zakázané nosenie šperkov v podobe pírsingov a kovových retiazok na krk, pred štartom môžu byť skontrolované.”

V padoku sa špekulovalo, či si riaditeľstvo pretekov nevyhliadlo jedného konkrétneho jazdca, kvôli ktorému dalo do pozornosti toto pravidlo. V tejto súvislosti sa, prirodzene, spomínal najmä Lewis Hamilton.

“Mám isté pírsingy, ktoré si skrátka neviem dať dolu, veľa ľudí o nich nevie,” poznamenal na piatkovej tlačovke Lewis Hamilton, no hneď sa začal škeriť: “Ale nie, robím si srandu, žartujem. Toto pravidlo tu je už odjakživa. Toto pravidlo platí, odkedy som tu, takže nie je to nič nové. Viac šperkov si dám teda budúci týždeň.”

Vtom mu do toho skočil Max Verstappen, ktorý vysvetlil, že tieto pokyny sa ho netýkajú: “Ak by som nosil šperky, bol by som príliš ťažký, takže toto u mňa nie je možné.” Hamiltona dobrá nálada neopúšťala: “Ale no, kamarát, viem, že máš prepichnuté bradavky…”

“Zase ich chceš vidieť?” spýtal sa následne Holanďan.

Čo primälo riaditeľstvo pretekov k tomu, aby poukázalo na pravidlo, ktorého dodržiavanie pomerne dlho nebolo vynucované? Môže to mať niečo spoločné s Mickom Schumacherom, ktorého museli maršáli vyťahovať z kokpitu v Saudskej Arábii? Nemec nosí na krku retiazku, práve ona by teoreticky mohla prekážať pri vyslobodzovaní…

Pri pírsingoch nekončíme

K pírsingom a retiazkam sa v sobotu ráno pridali aj spodky, podľa šéfa Red Bullu Christiana Hornera sa táto téma rozoberala po prvých dvoch tréningoch. Jazdci vraj mali “veľmi zábavný” brífing. Dokopy trval viac ako dve hodiny.

Jazdcom bolo pripomenuté, že podľa dodatku L Medzinárodného športového kódexu smú nosiť len rukavice, spodky, kuklu, ponožky a topánky, ktoré sú homologizované a spĺňajú bezpečnostné štandardy. Riaditeľstvu pretekov malo robiť starosti, že niektorí piloti nosili vlastné spodky, ktoré nemajú potrebný certifikát a ohňovzdorné vlastnosti.

FIA tak bude v priebehu víkendov kontrolovať, či jazdci nenosia retiazky, náušnice, pírsingy, a po novom aj vlastné spodky. V prípade neuposlúchnutia tohto pravidla im FIA pohrozí pokutou. Keď si na pretekoch Formuly E v roku 2018 obliekol necertifikovanú bielizeň Lucas di Grassi, FIA mu uložila pokutu vo výške 10-tisíc eur.

Tímy teraz musia zabezpečiť, aby ich piloti toto pravidlo dodržiavali. “Ja určite nebudem kontrolovať spodky našich jazdcov!” vyhlásil pobavený Christian Horner. “Toto by mala byť úloha tímového manažéra, hoci dostal som spoľahlivé informácie, že naši jazdci chodia naostro! Toto im snáď nebude robiť problémy.”

Už vážnejším tónom šéf Red Bullu doplnil, že tomuto rozhodnutiu rozumie. “S riaditeľom pretekov sa ešte len musím stretnúť. V rámci týchto pravidiel robia, čo môžu. Avšak, pokiaľ viem, včera bol jazdecký brífing zábavný, nuž a v záujme znižovania hmotnosti je fajn, ak si dáme dolu šperky a spodky.”

Súvisiace články