logo F1online.sk

Akoby ho to ani nezaujímalo. Di Resta lamentuje nad Vettelovou rečou tela

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 4. 2022

Sebastian Vettel sa po uzdravení z COVID-u vrátil do kolotoča Formuly 1. V piatok mu to však v Albert Parku s Aston Martinom nešlo tak, ako by si predstavoval. Po osemnástich kolách prvého voľného tréningu jeho monopost pre poruchu pohonnej jednotky zastavil a Seb sa už do piatkového diania nevrátil. Jeho bývalý tímový kolega z juniorky Paul di Resta pri pohľade na nemeckého šampióna vážne lamentoval nad jeho budúcnosťou.

Nebudeme to skrývať, Aston Martin mal prechod na novú generáciu pravidiel zvládnuť omnoho lepšie. Spolu s Williamsom je to jediný celok, ktorý zatiaľ nebodoval a treba povedať, že k tomu nebol ani zvlášť blízko.

Vettel sa ako každý pilot po piatku postavil pred novinárov a reč tela vskutku nenaplnila sebadôverou jedného z jeho starých známych. „Sledoval som ten rozhovor a hovoril si, že nevyzerá vôbec nadšene, akoby ho to ani nezaujímalo. Ani neviem, ale minimálne ja som z toho mal taký dojem,“ povedal vo vysielaní Sky Sports Paul di Resta.

„Poznám Sebastiana naozaj dlho, v roku 2006 sme boli tímoví kolegovia a toto nebola reč tela, ktorá by hovorila, že uvidíte to najlepšie z neho,“ hovorí škótsky pretekár.

Predsa, ako štvornásobný šampión by nemal bojovať v druhej polovici štartového poľa, no jeho auto momentálne na viac nemá. Taktiež to nie je jazdec, od ktorého by sme očakávali, že bude Formulu 1 robiť ako „hobby“.

Di Restova reakcia znela tak skepticky, že okamžite dostal otázku, či vôbec Vettela uvidíme o rok v kokpite. „To nemôžem posúdiť. Možno si sám Seb myslí niečo iné ako ja.“

„Aston Martin sa nachádza hlboko v poli a nie je to pre nich zatiaľ ľahká sezóna. Neviem, ako rýchlo to dokážu napraviť, no prešli rozsiahlou reštrukturalizáciou a majú nové vedenie. Premýšľajú o budúcnosti a potrebujú Sebastiana motivovať,“ dodal di Resta, podľa ktorého „toto nie je ten istý Seb“.

S Paulom súhlasil aj jeho kolega a trojnásobný víťaz veľkej ceny Johnny Herbert, podľa ktorého má celá táto situácia jediné riešenie. „Je to o motivácii. Pre jazdca je motivácia nesmierne dôležitá. Ak dostane dobré auto, jeho motivácia sa vráti späť. Musia mu však dať rýchle auto,“ povedal Herbert.