logo F1online.skF1online.sk

Vráti sa McLaren do hry tak ako v roku 2009? Ricciardo verí, že áno…

Daniel Ricciardo
© Pirelli
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl4. 4. 2022

Ťažký začiatok sezóny. S príchodom novej éry boli v McLarene spojené veľké očakávania, nový monopost MCL36 však zatiaľ rýchlostne výrazne zaostáva za špičkou. Daniel Ricciardo neočakáva okamžité zázraky, no zostáva optimistický a nevzdáva sa ambície bojovať o víťazstvá.

Vo Wokingu musia minimálne pre najbližší sled pretekov redukovať svoje pôvodné očakávania. V ťažkej situácii budú cenné aj akékoľvek bodované umiestnenia. „Musíme sa na to mentálne pripraviť, zostať pokojní a s jasnou mysľou. Uvedomme si, že nám nechýbajú tri či štyri desatiny. Potrebujeme viac než sekundu, aby sme boli v bitke o víťazstvá. A to rozhodne nepríde zo dňa na deň. Dôležitá je trpezlivosť a pokoj. Rozruch nám teraz nepomôže,“ povedal Daniel Ricciardo, ktorého potešia aj akékoľvek body.

„Pre nás je teraz akékoľvek umiestnenie v top desiatke malým víťazstvom. Už najbližšie v Austrálii nás čaká jedna z rýchlejších tratí, čo by nám mohlo sedieť, čiže by sme sa opäť mohli pobiť o body. Neznie to veľmi ambiciózne, ale toto je v súčasnosti všetko, čo je v našich silách. Teda, kým neprídu významné vylepšenia auta,“ skonštatoval Austrálčan.

Ak by sme sa nachádzali na začiatku „bežnej“ sezóny, čiže nie po zmene pravidiel, bol by tento ročník pre McLaren prakticky odpísaný. Dohnať viac než sekundu by bolo prakticky nemožné. Avšak začiatok novej éry ponúka zároveň aj veľký priestor na vývoj, hľadanie nových riešení či kopírovanie konkurencie.

Spomeňme si na rok 2009. Vtedy sa Lewis Hamilton a Heikki Kovalainen na McLarenoch v prvej polovici sezóny totálne trápili, keď v úvodných ôsmich pretekoch dosiahli len štyri bodované umiestnenia. Po vylepšeniach sa však britský tím zdvihol a v druhej polovici ročníka vyhral Lewis Hamilton v Maďarsku i Singapure, a tretí bol v Japonsku a Brazílii.

„Ak príde boj o víťazstvá, tak určite neskôr, než sme túžili. Nechcem predbiehať, no pokiaľ by sme v tejto sezóne ešte vyhrali preteky, nebol by som vôbec prekvapený. Stále totiž verím v tento tím a v procesy, ktoré máme nastavené. Máme správnych ľudí na správnom mieste. Mám stopercentnú dôveru a vieru v ľudí ako Andreas Seidl,“ vyhlásil Daniel Ricciardo, ktorý týmito slovami vlial určitú nádej do žíl priaznivcov tradičnej britskej značky.

Pre McLaren je práve nádej v súčasnosti kľúčová. „V Bahrajne sme boli v krízovom móde, v Saudskej Arábii sme sa z toho dostali. Je pravda, že teraz musíme otočiť smerovanie našej pomyselnej lode, no Andreas je jedným z najlepších, ktorí to môžu dokázať. Opýtajte sa ma o šesť mesiacov. Možno nebudem prekvapený, kde sa vtedy budeme nachádzať,“ uzavrel 32-ročný rodák z Perthu.

Súvisiace články

Diskusia