logo F1online.sk

Hamiltona lákala “extrémnejšia” MotoGP: Rodičia mi to však nedovolili

Lewis Hamilton a Valentino Rossi si vymenili motorku a auto
© Monster Energy
Milan Kubala
Milan Kubala3. 4. 2022

Pretekať vo Formule 1 alebo na dvoch kolesách v MotoGP je snom každého detského fanúšika motoršportu. Lewisovi Hamiltonovi sa napokon tento sen aj vyplnil, hoci nie stopercentne. Brit totiž prezradil, že pôvodne mu neučarovala kráľovná motoršportu, ale práve MotoGP. Ešte aj dnes ho uchvacuje, aká je extrémna.

Lewis Hamilton a Valentino Rossi sú dlhoroční priatelia a medzi sebou majú veľký rešpekt. V rozhovore pre spoločného partnera IWC sa Rossi rozhovoril o tom, ako jazdci MotoGP vzhliadajú k ich náprotivkom zo šampionátu F1, no zároveň uznal, že toto isté podľa všetkého platí aj opačne.

Sedemnásobný šampión efjednotky prikývol a zhodnotil, že MotoGP je ešte o čosi extrémnejšia ako Formula 1. “Valentino hovoril o tom, že piloti F1 obdivujú MotoGP a jazdci MotoGP zas obdivujú Formulu 1,” spustil Lewis Hamilton. “Ja osobne si myslím, že MotoGP je extrémnejšia, veď títo chlapci nemajú ani bezpečnostné pásy!”

Istotne väčšiu výzvu predstavuje pretekanie na hrane, keď sa nemôžete spoľahnúť na stabilitu štyroch kolies. “Keď oni havarujú, je to veľká nehoda. U nich sa len ťažko zlepšuje bezpečnosť, takže faktor strachu je vždy prítomný, a to už celé roky. Možnože majú nejakú kontrolu trakcie a zdvihu, ale môže vás vyhodiť z motorky. V F1 je to stále bezpečnejšie a bezpečnejšie.”

Dôkazom tohto zdokonaľovania bezpečnosti je aj hrozivo vyzerajúca nehoda Romaina Grosjeana z Veľkej ceny Bahrajnu 2020, v ktorej sa Francúzovi takmer nič nestalo — v minulosti by sme pravdepodobne hovorili o tragickom konci.

“Len nedávno sme videli obrovskú nehodu,” pripomína Grosjeanových 28 sekúnd v pazúroch smrti. “Auto bolo v plameňoch a on sa z neho dostal. Vzďaľujeme sa teda od tej pretekárskej série, ktorá bola veľmi nebezpečná a ľudia v nej prichádzali o životy. Podľa mňa ideme správnym smerom.”

“Naďalej však šokovaní sledujeme, čo na trati predvádzajú v MotoGP. Títo chlapci sa na konci rovinky v Mugelle rútia rýchlosťou 360 km/h a okamžite začínajú brzdiť. A k tomu tie prelety ponad motorku a podobné veci — to vám vyráža dych!” hodnotí Hamilton.

Britského pretekára i napriek tomu MotoGP láka. Pred pár rokmi si dokonca s Valentinom Rossim na jeden deň vymenili úlohy; Rossi si zajazdil v Hamiltonovom Mercedese W08, ktorý mu na oplátku ponúkol svoju Yamahu YZR-M1.

Keby to bolo len na Hamiltonovi, zrejme by sme ho na dvoch kolesách vídali každý súťažný víkend. “Vždy som miloval motorky. Keď som bol mladší, viac som chcel jazdiť na motorkách ako na autách!” rozosmial sa. “Môj otec však nechcel, aby som jazdil na motorkách. Hovoril, že sú príliš nebezpečné, a tak mi dal niečo so štyrmi kolesami namiesto dvoch.”

“A myslím si, že to bolo správne rozhodnutie. Keby som pretekal v ten istý čas ako Vale, pravdepodobne by som nebol taký úspešný,” uznáva rodák zo Stevenage, ktorý si tak motorky spája len s voľným časom. “Odkedy som v F1, tak mám aj motorku a ku koncu roka si na pár dní rád idem zajazdiť na okruh.”

“Je to fascinujúce a ponúkne vám to novú perspektívu. Samozrejme, sledovať to v TV je jedna vec, no v porovnaní s monopostom Formuly 1 je to niečo úplne iné. A mali sme tú česť vymeniť si motorku a auto vo Valencii. Splnil sa mi sen, keď som mohol okúsiť jazdu na motorke MotoGP a byť na jednej trati so samotnou legendou,” doplnil s odkazom na Valentina Rossiho.