logo F1online.sk

Horner sa rozplýva: Neuveriteľný výkon na najťažšej a najnebezpečnejšej trati

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl26. 3. 2022

Radosť v Red Bulle. Sergio Pérez získal na 219. pokus svoju premiérovú pole position vo Formule 1. Od svojho šéfa Christiana Hornera si vyslúžil slová chvály.

Mexičan v závere tretej časti kvalifikácie parádnym kolom prekonal aj oboch jazdcov Ferrari, ktorí dovtedy kraľovali na čele poradia. Druhého Leclerca zdolal o 0,025 sekundy. Pérezov úspech ešte viac svieti pri „len“ štvrtom mieste tímového kolegu Maxa Verstappena.

„Som za Checa veľmi šťastný. Získať pole position po 218 pretekoch je jednoducho úžasné,“ skonštatoval Christian Horner pre Sky F1.

Péreza sme pritom nikdy nepoznali ako výnimočného jazdca v rýchlosti na jedno kolo. Jeho silnou stránkou je skôr pretekové tempo a manažment pneumatík. „Checo pracuje tvrdšie než kedykoľvek predtým. Jeho kolo bolo jednoducho mocné. Videli sme, že také niečo prichádza. Bolo to čoraz bližšie a bližšie, no Ferrari nastavilo latku naozaj vysoko,“ pokračoval šéf Red Bullu.

Pole position na okruhu v Džidde je vzhľadom na jeho náročnosť veľmi cenená. Svoje o tom vie aj Max Verstappen, ktorý bol k prvému miestu v kvalifikácii blízko v minulej sezóne, no zastavila ho posledná zákruta.

„Dnes je to myslím druhýkrát, keď Sergio v kvalifikácii zdolal Maxa. Dať dokopy takéto kolo na najťažšej a najnebezpečnejšej trati v kalendári, to je skrátka priam neuveriteľný výkon. Veľmi sa z toho teším. Tohtoročné auto viac pasuje jeho štýlu, nie je až také svojské ako to minuloročné. Checo odvádza skvelú prácu,“ nešetril superlatívmi na adresu tímovej dvojky rakúskej stajne.

Uvidíme, či bude dnešok znamenať akýsi prelom, a či uvidíme od Péreza viac parádnych kvalifikačných výsledkov. „Soboty nikdy neboli jeho najsilnejšou stránkou. Vždy ožil v deň pretekov. Je teda skvelé, že už dnes na ťažkej trati podal takýto výkon. Pomôže to aj jeho sebadôvere. Teraz to však potrebujeme preniesť do skvelého výsledku v pretekoch.“

V Bahrajne mal Red Bull tiež veľmi dobré kvalifikačné tempo, no preteky nedokončil ani s jedným monopostom. V tíme veria, že problémy so spoľahlivosťou už zažehnali. „Myslím si, že sme to pochopili, no skutočne to budeme vedieť až po skončení pretekov. Veríme, že sme objavili a vyriešili problém,“ uzavrel Christian Horner.

Súvisiace články