logo F1online.sk

Domenicali: Máme potenciál usporiadať 30 veľkých cien

Stefano Domenicali
© Twitter/Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 3. 2022

Ako bude Formula 1 vyzerať napríklad v roku 2025 alebo 2030? Jej šéf Stefano Domenicali sa v úvode nového ročníka rozpovedal o viacerých nuansách, ktoré aktuálne efjednotku sprevádzajú. Potenciál na ďalší rast je vraj ohromujúci a počet veľkých cien môže vystreliť do astronomických výšin, ale vstup ďalších tímov vraj nie je v tomto smere témou číslo 1.

V tejto sezóne by sme mali zlomiť historický rekord a odjazdiť 23 veľkých cien. Čo však bude o rok? Číslo 24 je viac ako pravdepodobné a Formula 1 si pritom starostlivo vyberie, ktorému zo záujemcov dá priestor. Záujem vraj prúdi zo všetkých kontinentov.

„Nie je to len Las Vegas, ale sú tu aj ďalšie mestá, ktoré majú záujem o Formulu 1,“ povedal Domenicali v rozhovore pre Sky Sports. „Potrebujeme byť vyvážení a potrebujeme zistiť, aké sú naše ďalšie možnosti. Veľmi skoro prezradíme našu stratégiu pri vývoji trhu.“

V posledných rokoch boli Spojené štáty americké trhom, na ktorom zažívala Formula 1 najväčší boom. Aj vďaka Netflixu sa vlani v Texase podarilo zlomiť divácky rekord a podujatie navštívilo 400 tisíc ľudí, čo je najvyššie číslo v dejinách športu. Domenicali neskrýva svoje nadšenie z amerického trhu, hovorí však aj o ďalších miestach.

„Okrem Ameriky a Číny má potenciál aj Afrika, kde by sme sa takisto mohli čoskoro ocitnúť. Majú veľký záujem. Je to tiež ďalší kus sveta, ktorý nám z geografického pohľadu aktuálne v kalendári chýba,“ hovorí Domenicali.

O návrate na nádherný juhoafrický okruh Kyalami, kde Formula 1 naposledy pretekala v roku 1993, sa hovorí už dlho. Teraz sa podpis zmluvy s touto destináciou zdá byť bližšie než kedykoľvek predtým. Narážame však na problém, ktorým je počet veľkých cien. Podľa platnej Concordskej dohody je maximom 24 pretekov za sezónu. Aj bez Ruska, ktoré definitívne vypadlo, tu máme Čínu a Katar, kam sa F1 o rok vráti.

„Myslím, že máme potenciál posunúť sa na 24 veľkých cien,“ povedal Domenicali, ktorý si týmto očividne pripravuje pôdu na 24 podujatí v roku 2023. „Povedal by som dokonca, že pri takomto záujme z celého sveta, máme potenciál usporiadať 30 veľkých cien!“

„Je na nás, aby sme sa pokúsili nájsť správnu rovnováhu, ktoré podujatia by chceli byť v kalendári a ktoré historické hodnoty chceme zachovať. Niektorým promotérom vypršia ich zmluvy a niektoré zo súčasných veľkých cien už pravdepodobne nebudú súčasťou kalendára,“ dodal Domenicali.

Nie sú to pritom len podujatia, o Formulu 1 majú záujem aj nové tímy. Veľmi hlasný je záujem Michaela Andrettiho a jeho amerického celku. Podľa bývalého športového riaditeľa Ferrari je však záujemcov mnoho.

„Nie je to iba Michael Andretti. On je možno ten najhlasnejší, ale máme asi štyri alebo päť žiadostí na zváženie,“ hovorí Domenicali, podľa ktorého budú Formula 1 a riadiaci orgán „hľadať správnu stratégiu do budúcna“.

„Musím byť úprimný, súčasná Formula 1 s desiatimi stajňami a ich konkurencieschopnosťou je veľmi, veľmi solídnou súťažou. Ak sa chcú pridať ďalšie tímy, sú tu určité komplexné záležitosti, ktoré treba zvážiť,“ hovorí Domenicali.

„Otvorene preto hovorím, že pokiaľ ide o rast Formuly 1, aktuálne to nie je tá najdôležitejšie vec,“ dodal šéf Formuly 1.

Súvisiace články