logo F1online.sk

Hamiltona teší, že FIA uznala Masiho pochybenie. Ospravedlnenie nečakal

Lewis Hamilton
© Steve Etherington/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala20. 3. 2022

A máme to čierne na bielom. Medzinárodná automobilová federácia definitívne pripustila, že na Veľkej cene Abú Zabí došlo k zlyhaniu zo strany riaditeľstva pretekov. Lewis Hamilton môže cítiť isté zadosťučinenie po tomto morálnom víťazstve, aj keď mu to už majstrovský titul nevráti.

Svetová motoristická rada FIA v sobotu schválila závery vyšetrovacej komisie a uzniesla sa, že Michael Masi skutočne pochybil. V jednom prípade tým, že nepustil všetky o kolo pomalšie monoposty, v druhom prípade zas povolal bezpečnostné vozidlo do boxov o kolo skôr.

V zdôvodnení sa síce píše aj to, že Michael Masi nemôže niesť celých sto percent viny, keďže k celej situácii prispelo množstvo ďalších faktorov. V konečnom dôsledku však zlyhal ľudský faktor, a toto konštatovanie Lewisa Hamiltona upokojuje.

Lewis Hamilton ešte celú správu nečítal. “Azda si ju prečítam po víkende,” prezradil. O kľúčových bodoch však už bol informovaný. “Nečakal som ospravedlnenie, na tomto naozaj nelipnem. Vieme, že taká je realita, a že sa to už pravdepodobne nezopakuje.”

“Ale fakt, že aspoň sme sa dočkali transparentnosti — že je to zlyhanie ľudského faktora — vnímam ako pozitívny krok,” vyhlásil sedemnásobný majster sveta, ktorý práve pre toto zlyhanie prišiel o rekordnú ôsmu majstrovskú korunu.

Po týchto zisteniach, po tomto “priznaní sa” by sa možno aj patrilo Hamiltonovi titul vrátiť. FIA však jasne skonštatovala, že to už nie je možné. Výsledky Veľkej ceny Abú Zabí sú právoplatné, definitívne a nemenné. V pravidlách neexistuje mechanizmus, ktorý by vedel do nich zasiahnuť.

“Žiaľ, nevieme sa vrátiť v čase a zmeniť minulosť,” povzdychol si Hamilton. “Preto sa koncentrujem len na to, čo viem spraviť dnes, pokúsiť sa nás nasmerovať do budúcna, pracovať s týmto tímom, snažiť sa dostať naše auto do správneho okna. Čaká nás trochu práce.”

Toto Wolff má veľmi podobný pohľad ako Lewis Hamilton. Avšak, udalostiam z Abú Zabí už nevenoval toľko pozornosti, “keď sa ukázalo, že naše auto nie je konkurencieschopné”. Teraz sú priority inde.

Zverejnenie správy však Toto Wolff schvaľuje. “Myslím si, že to je obrovský posun oproti tomu, čo sme videli predtým,” poznamenal azda aj na margo vyšetrovania pohonnej jednotky Ferrari spred roka 2020. Presné závery tohto skúmania stále nepoznáme.

Mnohých však ani záverečná správa z Abú Zabí veľmi nenadchla… “Či už tú správu vnímame ako kompletnú alebo nie, slabú alebo tvrdú, jej zverejnenie vnímam ako dobrý krok z pohľadu riadenia. Môžete sa na to pozerať dvojako. Pre nás je dôležité, že sa v nej nachádzajú slová ‘zlyhanie ľudského faktora’. Je veľmi dôležité, že to bolo uznané. Teraz môžeme zavrieť túto kapitolu.”

Súvisiace články