logo F1online.sk

Príliš sme sa spoľahli na bahrajnský balík, pripúšťa Wolff

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala20. 3. 2022

Red Bull predstavil nové bočnice a novú podlahu až počas posledného dňa predsezónnych testov v Bahrajne. Ukazuje sa, že keby tak učinil aj Mercedes, bola by z toho obrovská katastrofa. Toto Wolff priznáva, že na balík s menšími bočnicami sa jeho tím spoliehal až príliš. To bola chyba.

Červeným býkom vylepšenia zafungovali hneď, Mercedesu však vôbec. A keďže strieborné šípy ešte v Barcelone ukrývali svoje karty, napokon im na nápravu problémov zostal len jeden jediný týždeň. Tento čas sa ukázal ako nedostatočný.

“Dostali sme sa do situácie, v ktorej sme si naše problémy uvedomili až príliš neskoro,” vyhlásil Toto Wolff v sobotu. Lewis Hamilton a George Russell obsadili len piate a deviate miesto, no aj s týmto výsledkom musia byť spokojní. Ľahko sa mohlo stať, že by Hamiltona predbehol aj Kevin Magnussen.

Dnes šéf Mercedesu uznáva, že jeho tím odchádzal z Barcelony prehnane optimistický. “Na výsledky a dáta z prvých testov sme sa možno nepozerali tak, ako sme sa mali.” Inžinieri si zakrývali oči pred problémami auta, pretože verili, že bahrajnský balíček všetko vyrieši.

“Keď sme v Bahrajne vyrazili na trať, naozaj nás prekvapilo, aké máme problémy,” pokračuje 50-ročný Rakúšan komentujúc predsezónne testy. “Chvíľu nám trvalo, kým sme ich pochopili, teraz sme uprostred procesu ich odstraňovania. Odstrániť ich však znamená použiť vedu, skúmanie, tvrdú prácu a fyziku, nie nejaké čarodejníctvo.”

Jedno potenciálne riešenie sa predsa len ukazuje. Nemohol sa Mercedes skrátka vrátiť k barcelonskej špecifikácii? “Nie, sme pevne rozhodnutí pre tento koncept a pevne veríme, že toto je správna cesta.” Otázka znie, aká dlhá bude táto cesta…

Wolff napokon prezradil, že chlapcov v garáži a továrni aj trochu povzbudilo, že jeho tím bol v kvalifikácii tretím najrýchlejším. George Russell totiž pred víkendom avizoval, že zrejme bude jeho stajňa bojovať s Alfou Romeo či AlphaTauri.

V prípade Alfy Romeo sa to aj naplnilo. Mercedes teda zaberie, aby sa vrátil na priečky, na ktoré patrí. “Jedna zo silných stránok nášho tímu je, že sa realisticky pozeráme na našu pozíciu. Dnes sme videli náš nový východiskový bod.”

“Nie je to katastrofa, ale v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi to pred nás kladie úplne inú výzvu. Museli sme bojovať s motormi Ferrari, vlani sme sa pasovali so zmenami v pravidlách a Red Bullom, no aj tak sa nám podarilo vyhrať šampionát. Teraz nás čaká nová výzva.”

“Sme tretí v poradí. Trochu nás povzbudilo, ako sa nám v kvalifikácii podarilo dať dokopy. Keby ste mi to povedali vlani, zhodnotil by som, že to nie je uspokojujúce, no dnes sme tu, taká je tvrdá realita. Teraz vieme, kde je náš cieľ,” doplnil Wolff.