logo F1online.sk

V McLarene hľadajú rýchlosť, dostať sa do Q3 môže byť ťažké

Lando Norris
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl18. 3. 2022

Medzi tímy, ktoré v úvodných tréningoch novej éry nežiarili, môžeme zaradiť aj McLaren. Britská stajňa nemala také problémy ako na testoch v Bahrajne, no z pohľadu rýchlosti a celkového pocitu z monopostu je zatiaľ ďaleko za očakávaním.

Otázkou bolo, či McLaren dokáže vyriešiť prehrievanie bŕzd. Problémy s brzdami mu totiž na testoch v Bahrajne bránili odjazdiť dlhšie stinty. Na úvodný víkend sezóny prišiel tím s prechodným riešením, na ktorom vo Wokingu nepretržite pracovali počas posledných ôsmich dní.

„Nie je to o pocite. Otázka len znela, či brzdy začnú horieť alebo nie. Myslím si, že sme z pohľadu bŕzd urobili krok dopredu, len neviem, aký veľký ten krok bude. Dnešok nám pomohol lepšie pochopiť naše brzdy a problémy, ktoré sme s nimi mali,“ povedal Lando Norris.

Z pohľadu rýchlosti však „papájoví“ nemajú nad čím jasať. Norris odjazdil celkom 49 kôl, v FP1 bol šestnásty, v FP2 obsadil jedenástu priečku. Na najrýchlejšieho stratil niečo cez 1,3 sekundy. Stále sme len pri tréningoch, no strata je masívna.

„Neviem, prečo zatiaľ strácame. Zatiaľ sme jazdili len v Bahrajne. Ak nebudeme dobrí tu, tak je pred nami ešte veľa tratí s podobnou charakteristikou. Takže skôr je to o našom balíku než o typológii okruhu. Musíme zlepšiť náš balíček. Potrebujeme nájsť veľa rýchlosti, ak chceme súperiť s kýmkoľvek v TOP10,“ doplnil britský pilot, ktorý akoby naznačoval, že postup do Q3, kam sa McLaren v uplynulých troch sezónach pravidelne dostával, môže v sobotu predstavovať problém.

O nič lepšie pocity nemal Daniel Ricciardo, ktorého naviac v druhom tréningu zastavil únik vody. Celkom teda dnes absolvoval len 32 kôl s neslávnym umiestnením – v FP1 skončil sedemnásty, v FP2 osemnásty. „Chýba nám grip. Auto je na pocit dobré, avšak keď nemáte toľko gripu, tak sa viac trápite a ste náchylnejší zablokovať kolesá či urobiť nejaké chyby. Vaším najväčším priateľom v F1 je momentálne grip, a ten oproti najrýchlejším autám nemáme. Rád by som si myslel, že sme na tom lepšie. Nevozíme však v aute žiadne vrecia s pieskom alebo čo. Jednoducho potrebujeme nájsť rýchlosť,“ vyhlásil Daniel Ricciardo.

Austrálčan pre ochorenie Covid-19 vynechal testy v Bahrajne, kde McLaren poriadne trápili problémy s brzdami. V tíme musia veriť, že ich riešenie zafunguje. Ak by sa zopakovali ťažkosti z testov, nemuseli by „papájoví“ v nedeľu ani dokončiť preteky.

„Zdá sa, že brzdy sú lepšie. Musím si to overiť u Landa, ktorý na rozdiel odo mňa absolvoval na konci druhého tréningu dlhý stint. Zdá sa, že odjazdil slušnú porciu kôl, takže snáď sme problém buď minimalizovali, alebo úplne odstránili,“ pokračoval Ricciardo, ktorý sa do MCL36 posadil prvýkrát od februárových testov v Barcelone.

„Pochopiteľne, prišiel som o veľa kôl, ktoré mi chýbajú. Celkovo zatiaľ trochu zaostávame, no bude to dobré. Dnes večer máme na čom pracovať. Musíme zistiť, prečo rýchlostne strácame. Stále sú to však len prvé dni sezóny,“ doplnil skúsený austrálsky pilot.

Pred McLarenom teda stojí veľa práce, aby bol v sobotu a nedeľu konkurencieschopný a mohol bojovať o body. „Dnes večer a v noci sa pokúsime zapracovať na tom, aby sme boli čo najlepšie pripravení na kvalifikáciu a preteky. Na konci druhého tréningu sme museli skôr zastaviť Daniela pre únik vody na aute, no nie je to nič vážne. Pre zvyšok víkendu to bude v poriadku. Dnes sme napriek tomu naplnili takmer celý náš program. Urobili sme krok dopredu v oblasti chladenia bŕzd, s ktorými sme mali na testoch problémy,“ povedal pretekový riaditeľ Andrea Stella.

Súvisiace články