logo F1online.skF1online.sk

Norris pripúšťa, že problémy McLarenu s brzdami nemusia byť vyriešené

Lando Norris v garáži
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 3. 2022

Tím McLaren nezažíva vôbec hladký úvod sezóny. V Barcelone vyzeral monopost MCL36 veľmi sľubne, no v Bahrajne sa na partičku z Wokingu valila jedna katastrofa za druhou. Odštartoval to COVID-19 Daniela Ricciarda a zakončili technické problémy. V tíme usilovne pracovali na ich odstránení, ale či boli úspešní, to sa ešte len ukáže.

V bahrajnskej horúčave to brzdy na monoposte MCL36 nemali najjednoduchšie. Kvôli nim musel McLaren svoj program poriadne „zoškrtať“ a inžinieri pracovali na náprave. Včera v noci využili v tíme dokonca výnimku, aby mechanici mohli pracovať aj v noci. Pilot tímu Lando Norris však upozorňuje, že to nemusí stačiť.

„Nuž, uvidíme o pár hodín,“ hovorí pred prvým bahrajnským tréningom Norris na margo snahy McLarenu o nápravu. „Tím odviedol excelentnú prácu v úsilí urobiť toho čo najviac a veci napraviť.“

„Stále však do určitej miery nevieme, ako dobre budú fungovať. Musíme ich nasadiť na auto a vyjsť s nimi na trať, až potom zistíme, či je to až príliš veľa alebo stále málo. Radšej by som bol, keby to bolo príliš veľa.“

„Jedno i druhé je však možné. Možno to budú perfektné a bezproblémové preteky, takto by to bolo v ideálnom svete. Môžu to však tiež byť preteky, v ktorých budeme nútení manažovať veľa vecí. Zatiaľ nevieme a musíme si počkať, až vyjdeme na trať,“ povedal Norris.

Trochu kuriózne je aj to, ako tento problém vlastne vznikol. McLaren vraj bol príliš rýchly. Tím zle prepočítal skutočné tempo monopostov a chladenie bŕzd preto nebolo dostatočné. Tím v Bahrajne usilovne pracoval na odstránení problémov, priviezol aj nové diely, no komplikácie sa mu podarilo len zmierniť. Kým najprv bol monopost MCL36 schopný odjazdiť len štyri rýchle kolá za sebou, po úpravách sa to zvýšilo asi na desať. Preteky by však mali trvať 56 kôl, takže to určite nestačí.

O vývoji udalostí bol neustále informovaný aj Daniel Ricciardo, ktorý trpel v karanténe s COVID-om. Správy z prvej ruky mu posielal sám Norris. „Viem, že tím v podstate každý deň vykonával na aute modifikácie. Tretí deň sa podarilo dosiahnuť dobrý progres,“ hovorí austrálsky pretekár.

„Odvtedy boli vykonané ďalšie úpravy, ktoré počas voľného tréningu vyskúšame. Cítime sebadôveru, ale stále sa môže stať, že budeme musieť niektoré veci manažovať,“ povedal Ricciardo.

Súvisiace články

Diskusia