logo F1online.skF1online.sk

Horner: Hamilton chcel ísť ku nám. Laudu som nabádal, nech ho vezme

Lewis Hamilton a Peter Bonnington
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala14. 3. 2022

Hovorí sa, že vo Formule 1 každý rokuje s každým o možnej spolupráci. Lewis Hamilton vraj takto nadviazal kontakt s Red Bullom na začiatku minulého desaťročia, teda v čase, keď bol už Sebastian Vettel na najlepšej ceste získať hneď štyri majstrovské tituly. Býci ho však odmietli a namiesto toho sa snažili postrčiť Mercedes, aby ho vzal. Horner uznáva, že tu mu jeho plány celkom nevyšli.

Lewis Hamilton strávil prvých šesť sezón v McLarene. Po zisku titulu v roku 2008 sa ešte cítil dobre, no časom sa začal obzerať aj po inom pôsobisku, prezradil Christian Horner pre Mail on Sunday. Majster sveta z roku 2008 chcel byť pilotom Red Bullu, v ktorom by doplnil Sebastiana Vettela.

“Ja a Lewis sme za tie roky mali pár rozhovorov. Medzi rokmi 2010 a 2013 veľmi chcel prísť ku nám a jazdiť za Red Bull,” nechal sa počuť Christian Horner. “My sme však v tom čase mali Sebastiana. Nedávalo by zmysel mať dvoch alfa jazdcov.”

Šéf Red Bullu zrazu začal presviedčať Nikiho Laudu, aby rodáka zo Stevenage vzal pod svoje krídla. Bola v tom aj štipka vypočítavosti. “Niki Lauda bol v Mercedese a veľmi chcel vziať Lewisa. Spomínam si, že som ho povzbudzoval v tom, aby ho vzal.”

“My sme vtedy bojovali s McLarenom. V roku 2012 mali oni najrýchlejšie auto a my sme mali pocit, že Lewis v McLarene by bol väčšou hrozbou ako v Mercedese. Povzbudzoval som Nikiho, aby do toho vložil tie peniaze, keďže Lewis trochu váhal. Musím uznať, že tu som sa popálil,” pripúšťa.

Mercedes totiž práve s Lewisom Hamiltonom ovládol celú hybridnú éru. Určite sa mnohí zhodnú na tom, že strieborné šípy by vyhrávali aj bez Lewisa Hamiltona, no otázne je, či by to dokázali ťahať tak dlho.

Prestrihnúť túto šnúru trvalo celú večnosť, no aj tak sa to nepodarilo stopercentne. Konštruktérsky titul stále patrí továrňam z Brackley a Brixworthu, Max Verstappen a jeho tím dosiahol len na Pohár jazdcov, pričom leví podiel mal na jeho zisku práve Holanďan.

To je aj dôvod, prečo s ním Red Bull nedávno predĺžil zmluvu. “V Maxa prechovávame obrovskú dôveru, inak by sme sa nezaviazali na spoluprácu v takom časovom rozsahu. V tomto športe je takmer neslýchané ťahať to až do roku 2028, zabezpečiť si služby jazdca na tak dlho. Je pre nás obrovským prínosom. Verí nášmu tímu, teraz je len na nás, aby sme mu poskytli techniku, s ktorou si bude môcť splniť svoju úlohu.”

Tímový boss mu predpovedá ešte obrovské úspechy. “V jednej chvíli Lewis spomalí a skončí. Čaká ho obrovská výzva v podobe veľmi konkurencieschopného a hladného tímového kolegu, z ktorého vyrastie jeden z najlepších jazdcov v poli. George Russell je fenomenálny talent.”

“Maxa sme si v 24 rokoch pripútali, a to pred jeho zlatým obdobím. Vyhral už svoj prvý titul, to ho zbaví obrovského množstva tlaku. Teraz ho už má vo vrecku, má ho v životopise. Keď už má ten prvý, teraz bude rásť. Videli sme to aj pri Sebastianovi Vettelovi,” doplnil Horner.

Súvisiace články

Diskusia