logo F1online.skF1online.sk

Horner sa porovnáva s Wolffom: Ja som v továrni, on v daňovom raji

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala13. 3. 2022

Christian Horner a Toto Wolff na predsezónnych testoch v Barcelone oznámili, že rok 2021 svorne uzatvárajú a už sa sústredia len na novú sezónu. To však neznamená, že aj zakopávajú vojnovú sekeru, ako by sa mohlo zdať. Ešte sa totiž ani sezóna nezačala a Christian Horner už podnikol prvý výpad. En garde.

Sezóna 2021 nebola len o Maxovi Verstappenovi a Lewisovi Hamiltonovi, veľká časť príbehov, ktorú neuveriteľný rok napísal, sa točila okolo práce ich šéfov. V jednej fáze to vďaka ich útokom vyzeralo, akoby bojovali oni dvaja, hlavní protagonisti ustúpili do pozadia.

Podobne to bude vyzerať aj tento rok, naznačil rozhovor Christiana Hornera pre Mail on Sunday, v ktorom mal porovnať seba s Totom Wolffom. Vyplynulo z neho, že šéfa Mercedesu nevníma ako motoršportového srdciara, ale skôr ako finančníka, ktorý prišiel ryžovať vo Formule 1.

“My sme veľmi rozdielni,” spustil Christian Horner a začal porovnávať: “Ja ak nie som na okruhu, tak som v továrni. Nežijem ako daňový azylant v Monaku, neriadim tím externe. Ja sa angažujem, môj diár je plný od môjho príchodu až do chvíle, keď odchádzam, riešim v tíme problémy, vyznávam filozofiu otvorenosti a prístupnosti. Ja som v tomto športe vyrastal, bol som pretekár, ktorý sa rozhodol viesť tím. Vo svojom srdci som pretekár.”

A ako sa to líši od monackého rezidenta Wolffa? “Toto pochádza z úplne iného prostredia, má finančné pozadie a vpred ho poháňa to, čo mu hovorí finančný report. Výsledky určujú tento výkon. Má rovnakú vášeň pretekára? To netuším. Bude tu o desať rokov, alebo sa nechá vyplatiť a bude tráviť čas na svojej superjachte? Nemám poňatia.”

“S Totom mám, veď to poznáte, profesionálny vzťah. Nie je to človek, s ktorým by som si zašiel na večeru alebo s ním trávil čas, no rešpektujem, čo robí a čo dosiahol. Samozrejme, pokiaľ sa však bavíme o mne, rok 2021 je uzavretý. Teraz mi ide len o sezónu 2022. Bude aj teraz naším úhlavným nepriateľom? To neviem,” pokračoval Horner. “A či ho mám rád? S Totom nemám žiadny osobný problém. On je taký chlapík, ktorý vám ľahko skočí na udičku, takže vždy ma baví trochu doňho vŕtať. Nie je to však zlý chlap, to určite nie.”

Všetko nasvedčuje tomu, že Toto Wolff poriadne nahneval Christiana Hornera počas zimnej prestávky, keď sa aj zákulisnými ťahmi usiloval o dosiahnutie toho, čo vnímal ako akt spravodlivosti. Napokon k tomu aj došlo; Michael Masi sa bez riadneho vysvetlenia musel porúčať zo svojej pozície.

“Mám pocit, že to, čo sa dialo v zákulisí okolo Vianoc, bolo trochu pokútne. Vyvíjal sa tlak na FIA, na riaditeľa pretekov, bola tu snaha zdiskreditovať to, čo sme dosiahli,” tvrdí šéf rakúskej stajne. Na margo Masiho pochybení vyhlásil, že pravidlá v skutočnosti neporušil.

Mercedes si vraj za výsledok VC Abú Zabí môže sám. “Mercedes mal rovnaké strategické možnosti ako my, počas fázy VSC však spravili chybu, keď Lewisa neposlali do boxov. Potom od neho čakali, že sa ubráni na 44 kôl starých gumách. Tím sa rozhodol ho nechať nechráneného, hoci aj on sám spochybňoval to rozhodnutie. Dymová clona obkolesila riaditeľa pretekov, nie strategickú chybu Mercedesu.”

Namiesto toho, aby vraj Mercedes uznal svoje pochybenia, začal útočiť. “Napokon bola spustená koordinovaná kampaň našich rivalov, aby bol zdiskreditovaný náš úspech, dokonca aj na odovzdávaní cien FIA. Toto je taktika, ktorú Mercedes využíva aj v iných šampionátoch.”

Jedno je isté, v tejto otázke sa predstavitelia Mercedesu a Red Bullu nezhodnú. Napokon podľa Hornera platí, že medzi týmito tímami nevznikla len rivalita na trati, ale aj v zákulisí — rivalita, ktorej predmetom je aj pretekárska filozofia a celková ideológia, ktorú vyznávajú v továrňach. Šéf Red Bullu to vníma ako boj nového a starého myslenia.

“Podstatným rozdielom je, že Mercedes je tím, ktorý sa vyvíjal celé roky. Vznikol z neho dobre namazaný stroj, ktorý funguje na trati, mimo nej, má to dobre podchytené politicky aj mediálne, kým my sme si zachovali to jadro pretekárskeho tímu,” analyzuje Horner. “U nás v továrni je každého výsostným cieľom pracovať pre pretekársky tím, vylepšovať auto, získavať čo najlepšie výsledky. Musíte byť flexibilní, rýchlo reagovať, nebáť sa prehovoriť.”

“My sme nespútanejší ako ktorýkoľvek iný tím, preto sa Mercedesu nepodarilo dostať nás pod kontrolu. Buď prostredníctvom dodávok motorov, alebo jazdcov to Mercedes v posledných rokoch dokázal takmer s každým ďalším tímom. Je tu prvok vplyvu, no na Red Bull tento vplyv nesiaha. To z nás robí veľmi silného protivníka a táto nemožnosť podchytiť si nás je pôvodom pnutia medzi nami,” uvažuje rodák z anglického Leamington Spa.

Nuž a keď Red Bull vyrukoval s myšlienkou, že bude mať aj vlastné pohonné jednotky, Wolffa to rozčúlilo ešte viac. Tak si to predstavuje Christian Horner. “Oni všetko veľmi kontrolujú, to je Totova mantra. My sme zrazu prišli na ich ihrisko a vytiahli sme aj motor. Ako môže výrobca energetických nápojov postaviť šasi, ktoré poráža Mercedes, Ferrari, Renault, McLaren? Toto ich veľmi tlačí.”

Súvisiace články

Diskusia