logo F1online.sk

Haas napokon bude môcť testovať dlhšie, no nie v nedeľu

Mick Schumacher a Kevin Magnussen
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala10. 3. 2022

Haasu sa podarilo opustiť garáž až vo štvrtok popoludní. Americký tím doplatil na oneskorenie letu, ktorý mu mal do Bahrajnu priniesť všetku techniku a náhradné diely. Keďže to nebola jeho vina, v padoku sa hovorilo o tom, že si bude môcť vynahradiť prvé štyri hodiny jázd v nedeľu. Tento návrh napokon neprešiel, no Haas predsa len dostane viac priestoru.

Kým ich súperi sa už od pondelka pripravovali na začiatok predsezónnych testov, mechanici Haasu museli sedieť so založenými rukami. Všetka ich technika dorazila na okruh až v utorok večer. V časovej tiesni sa snažili poskladať celé auto, no posledné detaily stihli až vo štvrtok počas obeda.

Haas preto požiadal o extra štyri hodiny jázd na nedeľu, pričom v žiadosti citoval “vyššiu moc”. Vo štvrtok ráno sa ešte zdalo, že by to aj mohlo prejsť, no napokon sa našla trojica tímov (podľa informácií z padoku vrátane McLarenu a Mercedesu), ktorá sa postavila proti tomuto návrhu. Podľa šéfa tímu Günthera Steinera súperi argumentovali tým, že predsezónne testy sa majú konať v rámci trochu po sebe idúcich dní — tak hovoria pravidlá. Nedeľa by bola štvrtým dňom.

“Deväť minút pred tým, ako sme vyrazili na trať, nám bolo odoprené nedeľné testovanie,” informoval šéf Haasu Günther Steiner. “Tie štyri hodiny testov budeme môcť dobehnúť, ale musíme tak spraviť ku koncu dňa. V nedeľu jazdiť nemôžeme.”

Keď sa teda ostatné tímy zavrú vo svojich garážach a začnú sa púšťať do večerných analýz, Haas ešte bude môcť pokračovať. “Môžeme jazdiť o hodinu dlhšie, o štyri hodiny — počas najbližších troch dní to majú byť spolu štyri hodiny.”

Haas zatiaľ neinformoval, ako si plánuje rozložiť tieto štyri extra hodiny, no ruky má voľné. Na okruhu v Bahrajne totižto nechýbajú svetelné reflektory.