logo F1online.skF1online.sk

Red Bull šprinty odmietol: Z finančného hľadiska to nedávalo zmysel

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 3. 2022

Miesto plánovaných šiestich uvidíme v tejto sezóne len tri šprinty. Postarali sa o to najmä veľké tímy, pričom Red Bull už otvorene priznal, že bol proti. Súperi odmietli súhlasiť so zvýšením rozpočtového stropu a tímu z Milton Keynes preto nedávalo zmysel ich podporiť.

Rozpočtový strop sa v porovnaní s minulým rokom znížil zo 145 na 140 miliónov dolárov. Počet pretekov sa však má zvýšiť z 22 na 23 a počet šprintov mal vzrásť z troch na šesť. Top tímy z tohto dôvodu požadovali povolenie dodatočných nákladov, s čím tie menšie nesúhlasili. Výsledkom tak je, že v tomto roku budú do kalendára zaradené iba tri šprintové víkendy.

„Súhlasiť so šprintovými pretekmi nedávalo z finančného hľadiska žiaden zmysel,“ prehlásil pre BBC šéf Red Bullu Christian Horner. „V záujme športu sme však pristúpili na tri. Nemáme povolené dokonca ani zvýšené výdavky v dôsledku inflácie.“

„Rozpočtový strop bol stanovený uprostred koronakrízy a tieto okolnosti sú v súčasnosti už v mnohom irelevantné, najmä pri pohľade na účty za benzín, elektrinu a krivku súčasnej inflácie,“ dodal Horner.

Pre Red Bull to bola intenzívna zima, počas ktorej si doprial oslavu titulu i prípitok pri príležitosti novej lukratívnej zmluvy pre Maxa Verstappena. Ten teraz má s tímom podpísané až do roku 2028.

„Ukazuje to, že nám dôveruje. Sleduje odhodlanie, investície a aktivity našej skupiny, myslím, že mu to dávalo zmysel. Máme tak na pleciach tlak, aby sme dosahovali výsledky, no to je v tomto biznise normálne,“ povedal Horner.

Max má za sebou naozaj vynikajúcu sezónu. „Tŕňom v oku“ mnohých je však stále jeho agresívna jazda. „Bavíme sa spolu o každom jeho incidente. Zostane to však navždy medzi nami,“ hovorí Horner.

„Max je rázny pretekár, je agresívny a jeho jazdecký štýl je dôvodom, prečo bol zvolený za najpopulárnejšieho pilota vo Formule 1. Viete, že vždy zo seba vydá 110 percent.“

Bude ho podporovať v tom, aby takto jazdil aj naďalej? „Jednoznačne. Vždy sa však učíte, no nie? Myslím, že vlani ukázal naozaj obrovskú vyspelosť. Nezabúdajme, že aj ďalší jazdci robia chyby. Max je agresívny pilot, ale nie je na rošte jediný,“ povedal Horner.

Súvisiace články

Diskusia