logo F1online.skF1online.sk

Horner o Ukrajine: Všetkých desať tímov žiadalo zaujať jasné stanovisko

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 3. 2022

Za posledných niekoľko dní sa svet dramaticky zmenil. Už sú to takmer dva týždne, čo ruské vojská napadli Ukrajinu a tieto tragické vojnové udalosti zasiahli celý svet. Zasiahli aj Formulu 1, ktorá ako jeden z najpopulárnejších športov na svete nezostala ticho. Podľa šéfa Red Bullu Christiana Hornera to nemienili dovoliť ani samotné tímy.

Kto by to bol pred dvoma týždňami povedal? Veď to až vyzeralo, akoby mal Nikita Mazepin „doživotný“ kontrakt, podobne tak Veľká cena Ruska ako jeden z najštedrejších promotérov v kalendári. Všetko však má svoje medze a rozpútanie krvavej vojny je niečo skutočne bezprecedentné.

„Je šokujúce sledovať, čo sa vo svete deje,“ povedal šéf Red Bullu Christian Horner vo vysielaní britskej televízie BBC. „V čase, keď vo svete vidíte niečo také, je šport takmer irelevantný. Keď sme sa pred asi desiatimi dňami stretli naposledy, všetkých desať tímov zaujalo veľmi jasné stanovisko a žiadalo vyslať signál, že sa k tomu musíme postaviť jednoznačne.“

A presne to sa aj stalo. Formula 1 najprv zrušila Veľkú cenu Ruska a neskôr oznámila, že s týmto podujatím ukončila kontrakt, ktorý mal platiť ešte tri sezóny. Ešte tvrdšie zakročil „najruskejší“ tím na rošte. Haasu netrvalo ani 24 hodín než z auta zmizli ruské farby i ruský sponzor. Po asi týždni oficiálne oznámili ukončenie spolupráce so svojim titulným sponzorom i ruským pilotom Nikitom Mazepinom.

„Veľká cena Ruska bola, samozrejme, zrušená a jej kontrakt roztrhaný. Jeden tím mal ruského sponzora, ten skončil aj s jeho ruským jazdcom,“ hovorí Horner.

„Formula 1 sa ako komunita spojí, bude sa snažiť urobiť niečo dobré a pozitívne. Nestáva sa často, aby sme sa niečom zhodli, ale táto téma absolútne zjednotila všetky tímy a všetkých účastníkov,“ dodal boss Red Bullu.

Súvisiace články

Diskusia