logo F1online.skF1online.sk

Ricciardo: Prvé kolá testov boli šokom pre telo

Daniel Ricciardo
© Twitter/McLaren
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková2. 3. 2022

Daniel Ricciardo patril medzi najaktívnejších jazdcov v rámci predsezónneho testovania v Barcelone. Teraz priznáva, že to malo určitý „šokový efekt“ na jeho telo. Vzhľadom na pomerne dlhú zimnú prestávku je celkom pochopiteľné, že piloti si musia opäť zvyknúť na záťaž.

Austrálčan nazbieral počas posledného dňa nedávneho predsezónneho testovania na okruhu Catalunya štvrtý najvyšší počet kôl spomedzi všetkých jazdcov. Celkovo jeho tím odjazdil spolu 367 kôl, pričom viac dosiahli len Ferrari a Mercedes.

Ricciardo pre RacingNews365.com a iné médiá po úvodnom dni priznal, že išlo o prvú príležitosť po zimnej pauze, kedy si mohli pretekári poriadne sadnúť za volant svojich nových áut. To môže mať napriek intenzívnemu tréningovému režimu, ktorí všetci absolvujú, značný fyzický dopad na telo. „S telom je to zvláštne, pretože asi prvých desať kôl dňa je najťažších. Práve tie sú pre telo šok. Samozrejme, trénujeme aj mimo sezóny. Prechádzame programom, ale nedá sa v ňom simulovať preťaženie 5 G.“

„Nevieme to simulovať prostredníctvom tréningu, takže si nevieme vybudovať svalstvo. Nič nevystavuje naše telo takým silám, ako jazda v monoposte F1. Takže si myslím, že bez ohľadu na to, koľko trénujeme, vždy je tu ten šokový faktor, najmä po niekoľkých mesiacoch bez jazdenia,“ vysvetľuje rodák z Perthu.

Prvé kolá si teda Ricciardo prechádzal „šokovou terapiou“, avšak čoskoro sa prispôsobil a po celodennom jazdení v aute sa cítil spokojne, aj keď trochu vyčerpane.  „Po úvodných kolách som mal pocit, že som sa do toho dostal a cítil som sa celkom dobre. Určite som teraz unavený, myslím, že dnes budem dobre spať. Na prvý deň je to zatiaľ celkom dobré a odjazdili sme veľa kôl. Auto bolo stabilné, takže to bol celkom hladký deň.“

Pilot McLarenu bude spoločne so svojím tímovým kolegom Landom Norrisom znovu v akcii už na druhom predsezónnom testovaní v Bahrajne, ktoré bude prebiehať 10. – 12. marca.

Súvisiace články

Diskusia