logo F1online.sk

Alonso verí, že nový motor je krokom vpred

Fernando Alonso
© Alpine Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 3. 2022

Alpine má za sebou nevýrazné vystúpenie na barcelonských testoch. Nový monopost A522 nemal funkčné DRS a tím pre technické problémy neodjazdil toľko kôl, koľko by sám chcel. Nie je to však žiadna tragédia a v Enstone ešte majú čas to dohnať.

Piatkový „drobný problém s tesnením“ umožnil Alpinu odjazdiť len dvanásť kôl. V súčte tak obkrúžili Fernando Alonso a Esteban Ocon len 264 okruhov, čo je pred Haasom a Alfou Romeo tretie najnižšie číslo spomedzi všetkých tímov. Z tímu sa však kvôli tomu nevytráca optimizmus.

„Veríme, že sme po stránke motora a jeho výkonu urobili krok vpred,“ povedal pilot tímu Fernando Alonso, ktorého cituje Formula1.com. „Myslím, že pohonná jednotka bola vylepšená v mnohých rozličných oblastiach. Uvidíme teda, či budeme v tomto smere o trochu konkurencieschopnejší.“

„Zároveň si však musíme udržať spoľahlivosť, ktorú sme mali v minulom roku. Bola to jedna z najsilnejších stránok nášho vlaňajšieho auta, dokončili sme všetky preteky a nemali absolútne žiadne problémy. Potrebujete totiž tieto dve veci skombinovať, výkonnosť a schopnosť dokončovať preteky,“ hovorí španielsky pretekár.

Aj keď vystúpenie Alpinu v Barcelone nebolo nijak oslnivé, pre tím to neznamená úplnú pohromu. Čakajú nás totiž ešte testy v Bahrajne, ktoré budú omnoho reprezentatívnejšie. „Kým nepôjdeme do Bahrajnu, tak sa nedozvieme, ako sú na tom motory ostatných a aký pokrok urobili cez zimu.“

„Máme nové palivo, s ktorým sme všetci stratili časť výkonu, a ten sa snažíme získať späť. Uvidíme v Bahrajne,“ uzavrel Alonso.

Jeho tímový kolega Esteban Ocon stratil kvôli poruche svoju „smenu“ v piatok popoludní. To znamená, že prvým a zároveň jediným dňom s novou A522 bol preňho štvrtok, kedy však Francúz nezaháľal a odjazdil až 125 kôl.

„Štvrtok bol môj prvý poriadny deň s novým monopostom. Určite je to dobrý pocit byť späť v aute a odjazdiť množstvo kôl,“ povedal Ocon.

„Otestovali sme množstvo rozličných vecí a dostali pár nápadov, na ktorých treba zapracovať. Určite sme našli smer, ktorým sa určitých oblastiach treba uberať, aby sme sa posunuli vpred. Taký je aj hlavný cieľ predsezónneho testovania,“ dodal Ocon.

Súvisiace články