logo F1online.sk

Ruská odpoveď: Preteky sa ešte uskutočniť môžu

Carlos Sainz vedie po štarte VC Ruska 2021
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 2. 2022

Ako Formula 1 (ne)zrušila Veľkú cenu Ruska. Trochu zvláštne stanovisko, v ktorom F1 uviedla, že „za súčasných okolností nie je možné podujatie usporiadať“ mnohých vôbec nepotešilo. Nepadlo tam totiž nič o zrušení podujatia, aj keď de facto zrušené bolo. Rusi sa na druhej strane nenechali núkať a otvorene prehlásili, že v Soči sa v tomto roku ešte jazdiť môže.

Podľa ich stanoviska boli preteky odvolané z dôvodu „force majeure“, avšak nie definitívne zrušené. Keď tento dôvod pominie, preteky sa konať môžu. Formulu 1 pritom očividne nezastavili ani slová Sebastiana Vettela, ktorý povedal, že do Soči nepocestuje.

„Zmluva medzi promotérom Veľkej ceny Ruska ANO Rosgonki a Formulou 1 je pozastavená z dôvodu zásahu vyššej moci,“ uviedla VC Ruska vo svojom stanovisku.

„Zakúpené vstupenky sa nerušia. Nie je potrebné za nich žiadať náhradu, pretože je stále možné, že sa podujatie uskutoční a prebehne podľa plánu,“ dodávajú Rusi.

Miesto vyjasnenia situácie sa tak otvoril ešte väčší priestor pre špekulácie. Očakávame, že by sa k situácii mohol v dohľadnej dobe vyjadriť aj sám Stefano Domenicali.

Krátko poobede Formula 1 vo svojom stanovisku uviedla:

Šampionát Formuly 1 navštevuje krajiny po celom svete s víziou zjednocovať ľudí a spájať národy. Vývoj na Ukrajine sledujeme so smútkom a sme šokovaní. Dúfame v rýchle a pokojné vyriešenie situácie.”

Vo štvrtok večer Formula 1, FIA a tímy diskutovali o tom, akú pozíciu by mal zaujať náš šport. Záver, ktorý zohľadňuje aj pohľady zainteresovaných akcionárov, je, že za týchto okolností nie je možné usporiadať Veľkú cenu Ruska,” uviedla Formula 1.

Súvisiace články