logo F1online.sk

Novým motorom sa pochválil aj Alpine: Dosiahli sme významné zisky

Alpine A522
© Twitter/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 2. 2022

Zatiaľ sú to preteky vyhlásení, čoskoro to však budú preteky reálnych strojov a technických riešení. Po Ferrari a Mercedese sa novým motorom pochváli aj tím Alpine. Pohonná jednotka je oficiálne stále dielom Renaultu, ktorý ju dodáva pre Alpine. Aj konštruktéri vo Viry-Châtillon, kde sa nachádza motoráreň francúzskeho celku, si prežili krušný rok. Po množstve tvrdej práce však hlásia absolútnu pripravenosť.

Prispôsobili motor na nové palivo, začali s vývojom nového konceptu a urobili množstvo ďalších zmien. Technický riaditeľ Alpinu Matt Harman pri predstavení monopostu A522 prezradil aj to, že jeho dizajn je dôsledkom rozsiahleho prepracovania pohonnej jednotky.

„Pohonná jednotka bola pre nás úplným začiatkom pri príprave na nové pravidlá. Hlavne preto, že práve tá stanoví niektoré kľúčové oblasti z aerodynamického hľadiska. Podrobili sme túto oblasť úplnej revízii a rozhodli sa pre rozsiahlu zmenu architektúry pohonnej jednotky, čo zahŕňa spaľovací motor, ERS, turbo a jej pozíciu v útrobách monopostu,“ povedal Harman.

„To nám prinieslo kvalitné zisky po aerodynamickej stránke a umožní dosiahnuť ten najlepší čas na kolo,“ dodal.

Takže okrem celkového zlepšenia pohonnej jednotky dôjde aj k zlepšeniu jej integrácie do šasi, čo prinesie výhody po aerodynamickej i mechanickej stránke. „Motor RE22 sme podrobili detailnému skúmaniu. Preverili sme každý aspekt pokiaľ ide o jeho výkonnosť aj integráciu do šasi.“

„Skúmali sme ERS a jeho vlastnosti, pozreli sa na spaľovací motor a podporné štruktúry, preverili niektoré elektrické systémy a takisto turbo. V danej oblasti sa vykonalo niekoľko veľkých zmien. To nám umožní získať maximálnu výkonnosť ako z pohonnej jednotky samotnej, tak zo šasi,“ prehlásil Harman.

Súvisiace články