logo F1online.sk

Alonso: Máme niekoľko zaujímavých riešení

Fernando Alonso
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 2. 2022

Za sebou máme predposledné predstavenie nového monopostu. Po francúzskom tíme Alpine bude nasledovať už len Alfa Romeo. Stajňa z Enstone odhalila „iba“ dve lakovania svojho auta na maketách, keďže skutočné monoposty sa momentálne nachádzajú v Barcelone, kde tím v utorok absolvuje filmovací deň a od stredy začne spolu s ostatnými oficiálne predsezónne testy.

Chcú sa posunúť vpred. Alpine, resp. jeho predchodca Renault, nedokázal za celé tie roky preniknúť zo stredu poľa. Sú pritom plnohodnotným továrenským tímom, takže ich ambície by mali byť určite vyššie. Nové technické pravidlá teda predstavujú ideálnu príležitosť. Aj Alpine sa podobne ako Ferrari, McLaren či Aston Martin chce pohupnúť vyššie.

„Lakovanie sa mi páči, farebná schéma je pekná,“ zneli prvé dojmy Fernanda Alonsa. Aj on si však dobre uvedomuje, že „farba nejazdí“.

„Pokiaľ ide o technickú stránku, musíme to držať v tajnosti. Najprv chceme vyjsť na trať a zistiť, ako sa nové auto správa. Máme však niekoľko zaujímavých technických riešení a uvidíme, či sa nám podarí čo najrýchlejšie odomknúť výkonnosť monopostu,“ dodal dvojnásobný majster sveta.

S tímom Alpine akoby nikto nerátal, pritom Francúzi majú rovnakú šancu prekvapiť, ako všetci ostatní. „Je to môj druhý rok s tímom a asi som o trochu optimistickejší než vlani. Nové pravidlá vám dávajú nádej, že sa môže všetko zmeniť a už od prvých pretekov budete konkurencieschopní. Som optimista, myslím si, že tím odviedol pri príprave auta dobrú prácu a sme pripravení vyraziť,“ povedal Alonso.

Nové pravidlá majú umožniť bližšie a tesnejšie pretekanie. Ich reštriktívna povaha má tiež umožniť, aby sa pilot stal významnejším rozdielovým faktorom než tomu bolo doposiaľ. Alonso si so svojim jazdeckými schopnosťami určite želá, aby sa to naplnilo.

„Som z nových pravidiel nadšený. Formula 1 sa pokúša z času na čas pravidlá zmeniť a premiešať tak výkonnosť jednotlivých tímov. Pre stajne stredu poľa, ktorou je aj Alpine, to predstavuje príležitosť,“ povedal Alonso.

„Dôležité je dobre interpretovať pravidlá a maximalizovať každú príležitosť. Pokiaľ ide o predpisy samotné, zrejme najväčšou nádejou je, že autá sa budú môcť tesnejšie nasledovať. Možno to prinesie viac akcie, viac príležitostí na predbiehanie či tesnejšie súboje, čo je dobré pre všetkých – pre divákov aj nás jazdcov,“ uzavrel Alonso.

Súvisiace články