logo F1online.sk

Do F1 sa chce dostať nový tím: Andretti si už podal prihlášku

Po štarte VC Azerbajdžanu 2021
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 2. 2022

Sme na najlepšej ceste, aby sa štartové pole rozrástlo o ďalšiu stajňu. Do Formuly 1 sa chystá Michael Andretti a podľa všetkého nejde o žiadne plané reči; nový tím si už podal oficiálnu prihlášku.

O tejto novinke informoval v piatok večer majster sveta z roku 1978 Mario Andretti, otec Michaela Andrettiho, ktorý by chcel začať pôsobiť vo Formule 1. Na sociálnych sieťach prezradil: “Michael si u Medzinárodnej automobilovej federácie podal prihlášku, aby od roku 2024 mohol rozbehnúť nový tím Formuly 1. Andretti Global má zdroje a spĺňa všetky požiadavky. Momentálne čaká na rozhodnutie FIA.”

Michael Andretti bol vlani už len krôčik od vstupu do Formuly 1, keď rokoval o odkúpení Alfy Romeo. Podľa jeho vlastných slov celá dohoda padla v hodine jedenástej, keď pri rozhovoroch mierili na cieľovú rovinku. Problémom vraj boli požiadavky majiteľov Sauberu, ktorí sa nechceli vzdať svojho vplyvu. Andretti by nemohol tím viesť presne podľa vlastných predstáv, na čo skrátka nemohol pristúpiť.

Andretti však sľúbil, že týmto sa jeho snahy o pretlačenie značky aj do sveta Formuly 1 neskončili. Po snahách o odkúpenie Force Indie v roku 2018 — ktorú napokon získal Stroll — a spomínanom nezdare pri rokovaniach so Sauberom, sa zrejme rozhodol vybrať vlastnou cestou.

Stále nemôžeme vylúčiť, že Andretti odkúpi niektorý z celkov v štartovom poli, pretože takýto postup by ho vyšiel oveľa lacnejšie ako vybudovanie vlastnej stajne. Podľa novej Concordskej dohody totiž stále platí, že akýkoľvek nový tím musí zaplatiť vstupný poplatok vo výške 200 miliónov dolárov, ktorý sa prerozdelí medzi ostatné stajne F1. Vedenie chce týmto poplatkom zvýšiť hodnotu súčasných tímov, zabezpečiť, že sa ich počet nebude znižovať a tiež odradiť záujemcov, ktorí to nemyslia celkom vážne alebo by pri nich hrozilo, že to finančne nezvládnu.

Concordská dohoda však nie je nepriestrelná, priamo v nej je zakotvená aj klauzula o tom, že za istých okolností sa tento nemalý poplatok môže odpustiť. Ak by Andretti vo Formule 1 predstavil naozaj americký tím, čo je trh, na ktorý si Liberty Media robí zálusk, mohol by sa dočkať pomoci aj od samotného vedenia. Navyše aj Andrettiho príspevok naznačuje, že pôjde o celkom novú stajňu.

Americkí fanúšikovia by vďaka tomu získali aj svojho domáceho jazdca, ktorého by mohli podporovať. Andretti po zmarenej kúpe prezradil, že do monopostu by v prípade úspechu určite posadil Coltona Hertu.

Na ďalší vývoj si zatiaľ musíme počkať.