logo F1online.skF1online.sk

Horner o ruchoch v zákulisí: Z Maranella sa ozývajú pozitívne hlasy

Ferrari F1-75, Binotto, Elkann, Sainz, Leclerc, Elkann, Mekies, Gualtieri, Racca, Vigna
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala17. 2. 2022

Red Bull si v tejto sezóne nebude musieť dávať pozor len na Mercedes, ale aj na Ferrari. Podľa Christiana Hornera to vyplýva zo zákulisných informácií, ktoré sa začali šíriť z útrob talianskej stajne. Ak človek dobre nastraží uši, zachytí vraj veľa pozitívnych hlásení.

Ferrari pôsobilo naozaj schopným dojmom naposledy v roku 2019, ktorý síce bol jasne v réžii Mercedesu, no Scuderia bola hneď za ním, pravidelne zbierala pódiá a k tomu pridala aj tri víťazstvá. Odvtedy však zažíva víťazný pôst, ktorý by chcela ukončiť tento rok a to vo veľkom štýle; ideálne útokom na titul.

Christian Horner počas rozhovoru s redaktormi portálu racingnews365.com hlási, že práve Ferrari má veľmi dobre rozohraté karty. “Pri takto ďalekosiahlych zmenách v pravidlách bude fascinujúce sledovať, ako sa tímy adaptujú na nové regule.” Veľkú úlohu v tomto smere bude hrať harmonogram vývoja monopostu. “Podľa všetkého Ferrari začalo veľmi skoro a z Maranella počuť veľa pozitívnych ohlasov. Jedno je isté; nemali by sme ich podceňovať.”

Šéf Red Bullu vyslovil svoje slová ešte pred predstavením nového monopostu červených, nuž a po ňom môžeme konštatovať, že vyzerá naozaj dobre, vidieť na ňom niekoľko zaujímavých vychytávok. V piatok si takto budeme obzerať monopost Mercedesu W13, ďalšieho úhlavného nepriateľa Red Bullu.

“Mercedes bude silný, to platí bez debaty,” prikyvuje Horner, no neodpisuje ani ďalšie tímy. “Či už ide o McLaren, Alpine alebo Aston Martin, tu by sa mohli objaviť nejaké prekvapenia, možno s niečím vyrukujú.”

Zrejme však nepôjde o nič, čo by niekomu prinieslo takú obrovskú výhodu, akú v roku 2009 získal Brawn GP so svojím dvojitým difúzorom. Aj FIA po prvých prehliadkach tohtoročných áut avizuje, že nič také nezahliadla.

Christian Horner ani nič také nečaká. “V tejto fáze roka je to všetko ako pri hre na telefón,” poznamenal na margo zákulisných informácií, ktoré obdržal. Tie sa možno aj začnú šíriť od hodnoverného zdroja, no kým si nájdu cestu k cieľu, ich obsah sa môže zmeniť. Treba sa teda spoľahnúť na vlastný úsudok: “Myslím si, že pravidlá sú dostatočne vodotesné, aby neumožnili využiť takú dieru, akou bol dvojitý difúzor.”

“Nejakej kreativite inžinierov sa nedá vyhnúť, oni tlačia až na hranice pravidiel. Na autách určite zbadáme niekoľko zaujímavých inovácií, ale všetko je to pomerne prísne regulované. Bude fascinujúce vidieť, s akými riešeniami prídu jednotlivé tímy,” doložil.

Súvisiace články

Diskusia