logo F1online.sk

Kontroverzný záver uplynulej sezóny efjednotke uškodil, myslí si šéf MotoGP

Carmelo Ezepeleta
© Twitter/MotoGP
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková13. 2. 2022

Napriek tomu, že od posledných pretekov sezóny 2021 ubehli už dva mesiace, vášne u fanúšikov oboch táborov stále úplne neutíchli. Ku kontroverznému záveru Veľkej ceny Abú Zabí sa neustále vo svojich vyjadreniach vracajú aj rôzne osobností sveta motoršportu, nedávno tak urobil šéf MotoGP Carmelo Ezpeleta. Z jeho slov je zrejmé, že takýto koniec ročníka by si pre súťaž, ktorú vedie, v žiadnom prípade neželal.

Podľa Španiela trpká pachuť, ktorá ostala po jednej z najintenzívnejších sezón F1 v histórii, nie je dobrou vizitkou pre kráľovnú motoršportu. Aj keď často platí, že „každá reklama je dobrá reklama“, Ezpeleta tvrdí, že to neplatí pre spôsob, akým sa vlani v Abú Zabí skončil napínavý súboj medzi Maxom Verstappenom a Lewisom Hamiltonom. „Takéto finále v MotoGP nechcem. Samozrejme, že by som chcel, aby dvaja jazdci bojovali o titul až do posledných pretekov, ale tak, ako to všetko dopadlo? Nie,“ povedal pre španielsky denník Marca.

V kuloároch sa už otvorene hovorí o výmene riaditeľa pretekov F1 Michaela Masiho. Práve on v Abú Zabí prijal toľko kritizované rozhodnutie ohľadom safety caru, ktoré sa rozoberalo už zo všetkých strán, pričom viedlo k priam infarktovému záveru uplynulej sezóny. Verstappen vtedy predbehol Hamiltona v poslednej kole a získal tak svoj premiérový titul majstra sveta. Vo fanúšikovskom tábore Holanďana následne zavládla radosť, kým u Brita smútok. Šéf MotoGP však trvá na tom, že v tomto prípade nikomu nedrží stranu. „Nie som za ani proti nikomu. Boli to fantastické majstrovstvá sveta, bojovalo sa až do konca, ale na konci sa objavili aj kontroverzie, čo nie je dobré.“

„Nepáči sa mi, že sa potom objavili pochybnosti a druhý v poradí už nič viac nepovedal,“ naráža na Hamiltonove dramatické odmlčanie sa na sociálnych sieťach, ktoré prelomil až tento víkend. Sedemnásobný majster sveta v sobotu na Twitteri informoval, že je späť, čím ukončil špekulácie o jeho odchode z F1, čoho sa viacerí obávali.

Minulá sezóna Formuly 1 bola poznačená súbojmi na ostrie noža a silnou rivalitou medzi Verstappenom a Hamiltonom, čo Ezpeletovi pripomenulo podobné súperenie medzi Valentinom Rossim a Marcom Márquezom v rámci série MotoGP v roku 2015. „O tom už určite nesnívam. Bola to dobrá správa pre všetkých z hľadiska mediálnej pozornosti, ale ja o to určite nestojím.“