logo F1online.sk

AMuS: V tomto roku uvidíme maximálne tri šprinty, možno aj menej

Valtteri Bottas a Max Verstappen po štarte šprintových pretekov na VC Talianska 2021
© Pirelli Motorsport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 2. 2022

V roku 2022 sme mali vidieť až šesť šprintov, nech už by ich podoba alebo formát boli akékoľvek. Hovorilo sa o najrôznejších alternatívach, ale tento sen Liberty Media zažíva veľké vytriezvenie. Podľa nemeckého Auto Motor und Sport panujú medzi tímami veľké nezhody. Dôsledkom je, že v tomto roku miesto plánovaných šiestich uvidíme maximálne tri šprinty, možno ešte menej.

Už v priebehu januára sme informovali o tom, že desiatka tímov sa nevie dohodnúť na niektorých zásadných otázkach pokiaľ ide o sobotné šprinty. Veľké tímy žiadajú výrazné navýšenie rozpočtového stropu pre prípad, že by došlo k nejakej veľkej nehode a škodám na monopostoch. Menšie stajne to však tvrdošijne odmietajú.

„To sa môže stať len vo Formule 1. Tímy majú šancu dostať sa k peniazom navyše v prípade, ak sa počet šprintov zvýši z troch na šesť. Avšak len sedem tímov z celkových desiatich by bolo spokojných. Mercedes, Ferrari a Red Bull peniaze navyše nezaujímajú a chcú zvýšiť rozpočtový strop o 2,65 milióna dolárov, čo má kompenzovať vyššie náklady,“ píše Auto Motor und Sport.

Už v priebehu januára zahájil drobnú mediálnu kampaň boss McLarenu Zak Brown, ktorý tento problém vyniesol na verejnosť. Jeho slová spred niekoľkých týždňov perfektne dokumentujú situáciu, o ktorej teraz píše aj Michael Schmidt z Auto Motor und Sport. Brown tiež tieto tímy obvinil z toho, že sa prostredníctvom šprintov snažia navýšiť svoje investície na vývoj.

Jediný, kto v roku 2021 doplatil na šprinty, bol Pierre Gasly. Ten svoj monopost zničil v Monze, inak žiadne ďalšie škody v dôsledku šprintov nenastali. „Šanca, že niektorý z jazdcov havaruje v treťom tréningu, je takmer rovnako vysoká ako v šprinte,“ povedal Günther Steiner.

„Jediné, o čo im ide, je udržať si za každú cenu svoju výhodu voči menším tímom. Jediný spôsob, ako to dosiahnuť, je vyšší rozpočtový strop,“ dodal šéf Haasu.

A tak sa zdá, že šprinty dostali v sezóne 2022 poriadnu facku. „Plán zdvojnásobiť počet šprintov je zrejme mŕtvy. Tímy boli pred niekoľkými dňami informované, že v roku 2022 budú v kalendári nanajvýš tri šprinty, možno ešte menej. Ešte nebolo rozhodnuté, na ktorých podujatiach sa uskutočnia,“ píše AMuS.

Na troch šprintoch sa tímy dohodli už vlani. Ak ich chce Liberty Media navýšiť, potrebuje súhlas ôsmich z nich, za zvýšenie sa však vyslovilo len sedem. Chýba tak posledný hlas. V roku 2023 však už na odhlasovanie vyššieho počtu má stačiť jednoduchá väčšina, takže šprinty nikam neodchádzajú, nemajte obavy.