logo F1online.skF1online.sk

Kto by sa mohol stať nástupcom Michaela Masiho?

Michael Masi
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 2. 2022

Riaditeľstvo pretekov sa v roku 2022 dočká zmien, to je dnes už takmer isté a aj nevyhnutné. Najväčším otáznikom zostáva, či si Michael Masi udrží svoju prácu a ak áno, akú štruktúru sa okolo neho FIA rozhodne vybudovať. V prípade jeho odvolania čaká Medzinárodnú automobilovú federáciu poriadny bolehlav v snahe nájsť zaňho náhradu.

Je to všeobecne známa vec a spomenuli to už viacerí experti z prostredia Formuly 1, FIA aktuálne nemá za Michaela Masiho dostatočne kvalitnú náhradu. Ak by sa však predsa len rozhodla siahnuť po zmene, nejakí kandidáti tu určite sú. Otázne však je, kto by po udalostiach z Abú Zabí bol ochotný akceptovať takéto povolanie a vystaviť sa všetkému, čo so sebou prináša.

Pripomeňme, že riaditeľ pretekov nie je doma nielen 23 víkendov, ale 23 týždňov. Na okruhy prichádza medzi prvými a odchádza medzi poslednými. Tiež ho čaká nespočetné množstvo výjazdov na okruhy, ktoré sa usilujú o miesto v kalendári či zisk tých najvyšších licencií v rámci FIA.

„Snaha nahradiť Michaela Masiho bude pre FIA výzvou z rozličných dôvodov. Prvým je, že nie každý, kto je potenciálne kvalifikovaný, je ochotný obetovať 23 víkendov za rok cestovaním. Druhým dôvodom je, že táto práca je ešte horkejším kalichom než bola doposiaľ,“ píše portál Motorsport.com, ktorého redaktor Adam Cooper sa pokúsil nájsť niektorých potenciálnych nástupcov Masiho v kresle riaditeľa pretekov. Pričom podotýka, že väčšina z nich si momentálne užíva „relatívne pokojný život“, ktorého sa budú ťažko vzdávať.

„Jedným z tých, ktorí sú kvalifikovaní Masiho nahradiť je Eduardo Freitas, pretekový riaditeľ v GT a WEC v posledných dvoch dekádach. Tiež je tu Scott Elkins, ktorý bol kedysi zástupcom riaditeľa pretekov v F1, dnes je však zaneprázdnený vo Formule E, DTM a takisto má rodinu doma v Spojených štátoch,“ píše Motorsport.com.

„Taktiež tu je bývalý riaditeľ pretekov v DTM Niels Wittich, ktorý už bol menovaný za Masiho zástupcu v roku 2022.“

„Tiež sú tu síce kompetentní, ale menej známi ľudia ako napríklad Peter Roberts, ktorý sa stal známy v Porsche Supercupe, avšak zoznam dostupných ľudí je relatívne krátky,“ píše Motorsport.com.

Cooper sa tiež pohráva s myšlienkou povolať niektorých „starých známych“, ktorí by mohli Masimu alebo jeho nástupcovi pomôcť. Hovorí sa totiž, že tím okolo riaditeľa pretekov sa rozšíri o akýchsi asistentov alebo pomocníkov, ktorí mu pomôžu s obrovským množstvom právomocí a kompetencií.

„Bývalý zástupca Charlieho Whitinga Herbie Blash má bohaté skúsenosti. Vo Formule 1 však chýba od roku 2016 a momentálne je zaneprázdnený svojou prácou pre Yamahu, takže možno nebude mať chuť zaviazať sa na 23 pretekárskych víkendov,“ uvádza Motorsport.com.

„Tiež je tu Colin Haywood, ďalší bývalý príslušník Whitingovho tímu, ktorý dlhé roky pracoval ako manažér riadiacich systémov FIA. Tiež strávil pár rokov ako Masiho zástupca, začiatkom roka 2021 však odišiel, aj keď stále je vo funkcii konzultanta.“

„Jedným z tých, ktorí by mohli zasadnúť do horúceho kresla, je športový riaditeľ Formuly 1 a bývalý policajt Steve Nielsen, ktorý bol manažérom tímov ako Tyrrell, Benetton a Renault a ktorý sa pre mnohých zdá ako ideálna voľba. Už teraz je však jeho práca hotový multitasking a s odchodom Rossa Brawna sa stane ešte náročnejšou. Jeho meno sa síce objavilo, ale neočakáva sa ako potenciálna náhrada,“ píše Cooper.

Taktiež je tu niekoľko ľudí zvonku, ktorí majú s prácou pre FIA skúsenosti. Motorsport.com uvádza, že niektorí už dokonca boli oslovení s možnosťou vstúpiť opäť do štruktúr Medzinárodnej automobilovej federácie. Napríklad Laurent Mekies, súčasný športový riaditeľ Ferrari, bol svojho času považovaný za jedného z možných Whitingových nástupcov, dnes by mohol svojimi obrovskými skúsenosťami vypomôcť Marcin Budkowski, ktorý je momentálne bez práce.

Súvisiace články

Diskusia