logo F1online.sk

Russella čaká návrat do reality, predpovedá Coulthard

George Russell
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala30. 1. 2022

George Russell začal najmä v poslednej sezóne ukazovať svoj neodškriepiteľný talent. Teraz preto netrpezlivo čakáme na to, ako si zmeria sily s Lewisom Hamiltonom a či ho dokáže poraziť v internom súboji. Ak Russellovi fandíte, podľa Davida Coultharda môžete byť optimisticky naladení, ale len z pohľadu čiastkových úspechov.

Mať talent totižto nemusí stačiť. Lewis Hamilton má vo Formule 1 odjazdených pätnásť sezón v porovnaní s Russellovými tromi, na konte má sedem titulov a viac ako stovku víťazstiev, no čo je dôležitejšie, v Mercedese je ako doma. Bude to práve Russell, kto sa bude musieť zorientovať v novom aute a v novom prostredí.

Russell na niektorých pretekoch Hamiltona potrápi, ale určite nie v celkovom hodnotení, hovorí David Coulthard pre The Telegraph. “Myslím si, že George sa pravidelne dokáže Lewisovi vyrovnať a v kvalifikácii ho porážať,” konštatuje, no pripomína jeho nedostatok skúseností, ktorý ho bude spomaľovať. “Na druhej strane si však myslím aj to, že Georgea čaká návrat do reality. Stále je to len také šteniatko a šteniatka sa niekedy vycikajú na koberec.”

Hamilton z nového kolegu určite nemá strach, argumentoval v tom istom rozhovore Coulthard. Škótky pretekár je presvedčený, že keby Hamilton chcel, mohol si dať ako jednu z podmienok zotrvania v Mercedese aj zachovanie pozície Valtteriho Bottasa. V tíme na to určite má páky.

Majster sveta z roku 1978 Mario Andretti má podobný názor ako jeho mladší kolega. Russell vraj v prvom rade bude musieť dokázať, že je lepší ako Valtteri Bottas, až potom sa začne porovnávanie jeho výkonov s Hamiltonovými.

“Musí naplniť obrovské očakávania! Nie len v porovnaní s Lewisom, ale aj v porovnaní s Valtterim, ktorý bol silným a hodnotným kolegom,” uviedol pre racingnews365.com Mario Andretti. Otázka teraz znie: Dokáže to? “Videli sme, čo George dokázal v Bahrajne. Bola to len jednorázová situácia, takže po nej by sme mohli čakať, že bude podávať silné výkony.”

“Ale musíme si na to počkať. Môžete vyrukovať s mnohými závermi, no kým nie sú potvrdené… Niekedy tá jedna šanca naozaj skvele vypáli a potom, keď sa tam naozaj dostanete, to začne byť o čosi náročnejšie,” pouvažoval 81-ročný taliansky rodák.

Ďalší formulový šampión Damon Hill predpovedá, že pokiaľ to George Russell nebude chcieť, v Mercedese sa nezopakuje situácia z McLarenu, keď sa v ňom v sezóne 2007 stretli ozbrojení Alonso s Hamiltonom. Hamilton vraj rád pomôže mladšiemu kolegovi.

“Sledovať to bude skvelé,” teší sa Damon Hill. “Som si istý, že Lewis bude Georgea povzbudzovať, nevnímam to tak, že by sa niečo malo pokaziť. Lewis si uvedomuje, že jeho dátum exspirácie v tomto športe príde skôr ako Georgeov, takže som si istý, že bude ochotný mu podať pomocnú ruku, ak to bude treba.”

“To pravdepodobne nebude vôbec nutné. Je na Georgeovi, aby sa rozhodol, ako to uchopí. Môže k tomu pristúpiť v štýle — on je mojím nepriateľom, teraz mu uštedrím príučku,” zamýšľa sa šampión zo sezóny 1996, ktorý však Russella od niečoho takého odrádza: “S Lewisom po boku to zrejme nebude tá najrozumnejšia vec.”

“Takže áno, máme sa na čo tešiť. Tento chlapec má všetko, čo potrebujete. V porovnaní so zvyškom má navrch,” dodal Hill.

Súvisiace články