logo F1online.sk

Piastri tento rok leňošiť nebude, čaká ho náročný program

Oscar Piastri
© Twitter/PREMA
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 1. 2022

Austrálsky pretekársky talent Oscar Pisatri nezískal sedačku vo Formule 1 pre rok 2022. Kráľovná motoršportu však zostáva jeho ultimátnym cieľom. Pri výsledkoch a pohľade na juniorskú kariéru sa zdá nespravodlivé, že Oscara v tomto roku v kokpite neuvidíme, no Alpine, ktorý je jeho zamestnávateľom, mu skrátka nenašiel miesto.

V tomto roku bude čeliť množstvu otázok ohľadne svojej budúcnosti. Ako šampión Formuly 3 aj Formuly 2 mal postúpiť do Formuly 1, avšak okolnosti na jazdeckom trhu mu nepriali. Alpine sa rozhodol pokračovať s dvojicou Alonso – Ocon a keďže tento tím nemá „pod sebou“ žiadnu zákaznícku stajňu, boli nádeje Piastriho na posun do F1 minimálne.

Austrálčan strávi rok 2022 na „lavičke náhradníkov“, bude rezervným i testovacím pilotom Alpinu, ktorý mu pripravil naozaj bohatý program. „Budem naozaj zaneprázdnený, a to napriek tomu, že nebudem toľko jazdiť. Momentálne dávame dokopy veľký testovací program,“ prezradil Piastri pre austrálsky Auto Action.

„Čaká ma celkom dosť testovania vzhľadom na skutočnosť, že testovanie v F1 nie je lacná záležitosť. Budem teda jazdiť, ale nebudem pretekať. Chcem sa pripraviť na Formulu 1 a z môjho pohľadu nie je veľmi relevantné pretekať niekde inde. Podľa mňa je omnoho cennejšie absolvovať nejaké testy v monoposte F1 než pretekať inde a učiť sa niečo nové,“ povedal Piastri.

Napriek tomu, že získal tri juniorské tituly v rade za sebou (Formula Renault Eurocup, Formula 3 a Formula 2), miesto vo Formule 1 nezískal. „Aj keď by bolo úžasné, keby som v tomto roku mohol byť v F1, sám si nie som istý, či by to bol ten správny presun,“ povedal rodák z Melbourne.

„S Alfou Romeo som nerokoval. Neviem, či niekto z môjho tímu áno, ale nemyslím si to. Nikdy sa nebudem musieť zapodievať tým, ako by sa to celé vyvinulo. Určite bolo na to miesto množstvo kandidátov, ale ja som chcel zostať verný Alpinu. V posledných dvoch rokoch boli ku mne skvelí a v tejto sezóne budem ich rezervným jazdcom,“ hovorí Piastri.

„V posledných rokoch nebolo veľa mladých jazdcov v tejto úlohe, určite nebolo veľa takých, ktorí by boli jedinými rezervistami vo svojej stajni. Myslím si, že aj to niečo hovorí o záväzku, ktorý so mnou majú.“

„Dôležitá je aj podoba nášho tohtoročného testovacieho programu. Nemyslím si, že sme v poslednom období videli niečo také u mladého jazdca, čo je taktiež fantastické. Dávalo zmysel zostať v Alpine, aj keď to znamenalo stráviť rok mimo,“ uzavrel austrálsky pretekár.