logo F1online.sk

Pri myšlienke prestúpiť do Mercedesu len prevrátil oči

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 1. 2022

Dnes by tam chcel jazdiť snáď každý pretekár. Tím Mercedes sa v posledných rokoch stal synonymom fantasticky šliapajúceho celku bez väčších slabín, ktorý je teraz už v podstate garantom rýchleho auta a kvalitnej práce. Avšak nebolo tomu tak vždy. Poďme si pripomenúť istý príbeh spred desiatich rokov, na ktorý si dnes málokto spomenie alebo ho nepozná vôbec. Keď totiž Lewis Hamilton v roku 2012 opúšťal McLaren, po angažmáne v Mercedese netúžil. Chcel zamieriť do tímu, ktorý bol vtedajším meradlom – do Red Bullu. Aspoň to svojho času tvrdil Bernie Ecclestone, ktorý mu novú zmluvu pomohol vyjednať.

Nedávno sme si pri príležitosti narodenín Michaela Schumachera pripomenuli úchvatný príbeh o jeho prestupe do Ferrari. Ako sme uviedli, Schumi nebol o prestupe do Scuderie práve presvedčený. Jeho manažér Willi Weber ho musel skoro až presviedčať. Ako mu vtedy mal povedať sám Michael, prečo prestupovať do tímu, ktorého auto sa „predbieha ľahšie než auto hociktorého iného tímu?“ Napokon však na lukratívnu ponuku kývol a ako sa hovorí, zvyšok je už história.

Častokrát sa povráva, že jazdci neradi riskujú prestupy do menej konkurencieschopných tímov. Každý z nich chce byť hneď v tom najlepšom aute. Schumacherov prestup do Ferrari a prestup Lewisa Hamiltona do Mercedesu sú tak trochu výnimky. História nás však učí, že ani jeden z nich sa do tímov, s ktorými sú spájaní najviac, príliš nehrnuli. Rovnako ako o Michaelovi to platí aj o Lewisovi.

Pripomeňme si Hamiltonov prestup do Mercedesu vyjadreniami, ktoré sú staré deväť rokov a datujú sa do marca 2013, kedy sa o transfere britského pretekára pre Daily Mail rozpovedal Bernie Ecclestone. Toho v roku 2012 vraj kontaktoval sám Hamilton a požiadal ho, aby mu pomohol dostať sa do jedného konkrétneho tímu, ktorý mal vtedy v F1 status jednotky – do Red Bullu.

Na Veľkej cene Veľkej Británie 2012 rozhovory vrcholili, narazili však na Dietricha Mateschitza, ktorý zostal verný Markovi Webberovi a Lewisa odmietol.

„Sebastianovi na tom nezáležalo, bolo mu jedno, že Lewis s Red Bullom podpíše,“ povedal Ecclestone pre Daily Mail na jar 2013. „Dietrich je však veľmi poctivý a priamočiary chlap. Povedal Markovi, že dvere má otvorené.“

Aj Austrálčan totiž v tom čase zvažoval svoje možnosti. Hovorilo sa o jeho rokovaniach s Ferrari, kde mal nahradiť Felipeho Massu. V Red Bulle bol v tom čase nespochybniteľnou hviezdou Vettel, a tak bolo trochu pochopiteľné, že Mark zvažoval zmenu prostredia. Napokon však využil skutočnosť, že pre Mateschitza zostal prvou voľbou a s Red Bullom predĺžil o ďalší rok. Ak by sa tak nerozhodol, v roku 2013 by po boku Vettela nastúpil Hamilton.

Napokon tak bolo nutné pozrieť sa inde. „Povedal som mu: ‚Prečo nerokovať s Mercedesom?‘ Lewis na to len prevrátil očami. Povedal som mu však, že nemá čo stratiť, ak chce z McLarenu odísť,“ povedal Ecclestone.

Nakoniec z toho bola lukratívna trojročná zmluva s platom dvadsať miliónov libier ročne a taktiež kontraktom garantovaná voľnosť na reklamné aktivity, ktorá mu bola v McLarene dlhodobo odopieraná. Ecclestone túto dohodu sprostredkoval skrz Nikiho Laudu, ktorý pred mnohými rokmi jazdil v Bernieho tíme Brabham.

Na jeho slová, samozrejme, Lewis zakrátko zareagoval. Jeho verzia sa však trochu líši. „Zdá sa, že Bernie sa o mne takto vyjadruje z nejakého dôvodu. Trochu ma to znervózňuje, pretože máme dosť dobrý vzťah a o mnohých veciach sa s ním bavím otvorene.“

„Naozaj neviem, čo povedať o týchto jeho komentároch. Myslím, že hovoril niečo o mojich rokovaniach s Red Bullom, však? Svojmu manažmentu som však povedal, nech rokujú so všetkými tímami a potom mi dajú tú najlepšiu možnosť,“ povedal Hamilton tiež v marci 2013.

„Nebol žiadny konkrétny tím, do ktorého som sa usiloval dostať. Na konci dňa som tu v Mercedese a je to najlepšie rozhodnutie, aké som kedy urobil,“ dodal Lewis a tieto jeho slová sú s odstupom deviatich rokov viac ako pravdivé.

Súvisiace články