logo F1online.sk

Šprinty v ohrození? Tímy sa nevedia dohodnúť na finančnej otázke

Pole po štarte kvalifikačného šprintu na VC Brazílie
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 1. 2022

V tomto roku sme mali vidieť šesť šprintov, nech už by sa nazývali akokoľvek a mali akýkoľvek vplyv na šampionát. Realita je však taká, že asi dva mesiace pred štartom sezóny nepadla ani definitíva v otázke ich uskutočnenia. Tímy sa ešte nedohodli a neodhlasovali. Podľa šéfa McLarenu Zaka Browna môže mať tento spor za následok aj úplné zrušenie šprintov v sezóne 2022.

V princípe sa tímy s Formulou 1 dohodli na tom, že v tomto roku uvidíme šesť šprintov. Podľa medializovaných informácií voľba padla na Bahrajn, Imolu, Kanadu, Rakúsko, Holandsko a Brazíliu. Narazili sme však na problém, ktorého hlasnou trúbou je šéf McLarenu Zak Brown. Ten už viackrát ostro vystúpil proti počínaniu niektorých tímov.

Pred niekoľkými dňami vo svojom stĺpčeku na stránkach McLarenu uviedol: „V športe musíme pokračovať v presadzovaní ekonomickej udržateľnosti. Niektoré tímy si stále hľadajú výhovorky, aby zodvihli rozpočtový strop a šampionát vyhrali vďaka svojim šekom. Pokračujúcim príkladom je pretrvávajúce lobovanie istých tímov za to, aby sa zvýšil rozpočtový strop za poškodenie v šprintových pretekoch.”

V nedávnom rozhovore pre BBC pokračoval a zašiel dokonca ešte ďalej. Nezhoda v otázkach šprintov a navýšenia rozpočtového stropu vraj môžu priniesť až úplné upustenie od ich organizovania v roku 2022. Na týchto otázkach sa totiž musí dohodnúť minimálne osem tímov, tie by mohli prípadných dvoch nespokojencov prehlasovať. Otázne však je, či sa aspoň tých osem tímov dokáže zhodnúť.

Najzásadnejšou otázkou je očividne otázka peňazí. Vyšší počet šprintov totiž znamená vyššie riziko nehody a vyššie škody znamenajú vyššie výdaje. Niektoré tímy preto chcú rozpočtový strop navýšiť, čo však Brown vidí iba ako lacnú „fintu“ ako minúť viac peňazí na vývoj.

„Niektoré tímy, najmä teda jeden z nich, chceli navýšenie až vo výške päť miliónov dolárov. To je skrátka smiešne,“ prehlásil Brown. „Nie je za tým žiadna racionálna úvaha. Ak ich s tým konfrontujete, tak argumentujú štýlom, čo všetko sa môže stať a že musia predvídať. Sedíte tam a hovoríte si, aké je to smiešne.“

Podľa BBC hovoria pravidlá o tom, že v roku 2022 sa v otázke šprintov musí zhodnúť osem tímov, v roku 2023 už bude stačiť len päť. Otázka rozpočtu však tohtoročné hlasovanie pozdržala.

„Môžeme pristúpiť ku kompromisu a dohodnúť sa na drobnom navýšení. Ak sa nám to podarí, môžu sa šprinty v roku 2022 konať, ak nie, potom by tieto tímy mali fanúšikom vysvetliť, prečo sa konať nebudú,“ povedal Brown.