logo F1online.sk

Už žiadna trikolóra. Formula 1 zakázala predpretekové prelety stíhačiek

Monza, VC Talianska
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 1. 2022

Obľúbená predpreteková tradícia končí. Najmä fanúšikovia na okruhoch teraz budú mať o zážitok menej. Podľa informácií portálu RacingNews365.com majú promotéri po novom zakázané využívať armádne lietadlá na populárne prelety ponad okruhy pred štartom pretekov. Dôvody sú (ako inak) environmentálne.

Možno si ešte spomeniete, ako sa v Bahrajne sťažoval Sebastian Vettel. Tam prelietavali nad okruhom dopravné lietadlá Boeing 787 Dreamliner a piloti prelety nacvičovali aj počas predsezónnych testov. Pilot Aston Martinu vtedy zašiel za Stefanom Domenicalim, pretože podľa jeho názoru sa jednalo o zbytočné plytvanie palivom.

Napokon to malo pozitívny ohlas, keďže na predpretekový prelet využila spoločnosť Gulf Air ekologicky šetrné biopalivo. Čo však už fanúšikov poteší menej je, že Formula 1 prikročila k razantnému kroku a podľa informácií portálu RacingNews365.com dostali promotéri od šéfov športu zákaz predpretekových preletov vojenských lietadiel ponad okruhy.

„Obľúbená záležitosť mnohých promotérov. Ukážky vojenských lietadiel ako prelietavajú nad hlavami fanúšikov sa stali typickými pre viaceré veľké ceny. Napríklad v Monze prelietavajú lietadlá talianskeho letectva alebo v Silverstone zabáva divákov akrobatická skupina Red Arrows, ktorá je súčasťou Royal Air Force,“ píše RacingNews365.com.

„Avšak podľa emailu odoslanom promotérom, do ktorého mal RacingNews365.com možnosť nahliadnuť, už ďalej nie je povolené predvádzať lietadlá vojenského letectva. Odôvodnené to je túžbou znížiť emisie uhlíka ako súčasť snahy F1 stať sa uhlíkovo neutrálnou,“ dodáva RacingNews365.com.

Portál však jedným dychom dodáva, že okrem ekológie tiež „existujú obavy, že takéto ukážky by mohli krajinám ponúkať platformu pre demonštráciu ich vojenskej sily“.

Bude to znieť takmer neuveriteľne, no zákaz sa skutočne týka len vojenských lietadiel. Tie civilné (teda aj Boeing 787 využitý v Bahrajne) majú prelety naďalej povolené za splnenia určitých podmienok. Jednou z nich je aj nasadenie ekologicky udržateľného paliva. Asi sa nedalo očakávať, že Formula 1 pristúpi aj k zákazu preletov civilných lietadiel, keďže spoločnosti ako Gulf Air či Fly Emirates naďalej patria k významným sponzorom F1 a financujú ho nemalými čiastkami.