logo F1online.sk

Red Bull a Aston Martin sa dohodli, Fallows sa pustí do práce v apríli

Dan Fallows
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 1. 2022

Aston Martin si na svojho nového technického riaditeľa Dana Fallowsa predsa len ešte pár mesiacov počká, no napokon to nebude trvať tak dlho, ako to spočiatku chcel Red Bull. Obom stranám sa totižto podarilo nájsť kompromis aj mimosúdne, vďaka ktorému sa Fallows bude môcť hlásiť v továrni v Silverstone už 2. apríla.

Dan Fallows bol členom Red Bullu Racing už od roku 2006, no v júni oznámil, že končí a sťahuje sa ku konkurentom z Aston Martinu. Britský inžinier očakával, že po uplynutí polročnej nútenej dovolenky sa bude môcť usadiť v novej kancelárii, no realita vyzerala inak. Red Bull celú vec pohnal až pred súd trvajúc na tom, že Fallowsova zmluva je stále platná, a to až do konca roka 2022. Podľa červených býkov sa Fallows smel ubrať k súperom až v polovici sezóny 2023.

V decembri sa konalo prvé pojednávanie, na ktorom sa zdalo, že Red Bull má navrch, no celkovú bodku malo dať za vecou až pojednávanie vytýčené na 25. januára. To napokon nebude potrebné, Red Bull a Aston Martin sa dokázali dohodnúť na kompromise.

Dana Fallowsa teraz čakajú zhruba dva mesiace ako zamestnanca Red Bullu, no 2. apríla sa z neho stane technický riaditeľ Aston Martinu. Výkonný riaditeľ Martin Whitmarsh po týchto novinkách pookrial. “Teší nás, že sme s Red Bullom dospeli k dohode, ktorá Dana uvoľní z jeho kontraktu predčasne. Tešíme sa na to, že sa pripojí k nášmu tímu,” uviedol v spoločnom stanovisku.

Z Whitmarshových slov vyplýva, že aj stajňa zo Silverstone považovala Fallowsov kontrakt za platný. Môžeme len špekulovať, čo Aston Martin ponúkol Red Bullu, aby sa vyhol nariadeniu súdu, ktorý by mohol definitívne potvrdiť, že Fallows musí splniť všetky podmienky, ktoré mu ukladá jeho zmluva, a teda stráviť v Red Bulle či na nútenej dovolenke ďalšieho poldruha roka.

Red Bull by z pohľadu presunu know-how určite nemal veľký problém s tým, aby Fallows prestúpil k súperom v priebehu sezóny 2022. Od júna už totižto nemá žiadne informácie o vývoji, a ak aj v priebehu apríla Aston Martinu prinesie tie, ktoré má, s rozložením síl to dramaticky nepohne.

Napokon sa teda Red Bull a Fallows rozchádzajú v dobrom. “Danovi by sme chceli poďakovať za dlhé roky jeho excelentnej služby a do budúcna mu želáme všetko najlepšie,” uviedol Christian Horner a Dan Fallows doplnil: “V Red Bulle som zažil veľa šťastných rokov a som hrdý na to, čo sme dosiahli. Teším sa na nasledujúcu sezónu a novú výzvu.”