logo F1online.sk

Horner o vývoji nového auta: Väčšinu cieľov sme trafili

Dáždnik Red Bullu, ilustračné
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 1. 2022

Tímom už nezostáva veľa času. Po viac ako roku vývoja prichádzajú hodiny pravdy. Na predsezónnych testoch sa ukáže, či nový monopost spĺňa všetky očakávania. V Red Bulle sú pred týmto momentom dobre naladení a Christian Horner avizuje, že väčšinu cieľov, ktoré si dávali pri novom aute, sa im aj podarilo splniť.

Red Bull ešte nepredstavil termín odhalenia svojho monopostu, ktorý ponesie meno RB18, no už cítiť, že táto chvíľa je veľmi blízko. Christian Horner prezradil, že už o týždeň sa naplno rozbehnú prvé práce vo výrobnej dielni, kde sa monopost dostane z rysovacích dosiek do reálneho sveta.

Christian Horner zostáva pokojný, čo prezentoval v interview s portálom racingnews365.com. “V tejto fáze roka je všetko veľmi natesno; pracujeme nadčasy a jedlo si nechávame zabaliť!” rozosmial sa. “Do monopostu RB18 a toho, aby získal reálne kontúry, investujeme veľa práce.”

“Zatiaľ triafame väčšinu našich cieľov. Tím pracuje nesmierne tvrdo a všetko to naozaj začína do seba zapadať. Budúci týždeň ide auto do výrobne, takže to je vzrušujúce!” potešil sa šéf Red Bullu.

Dnes môžeme len špekulovať, čo znamená, že nový monopost spĺňa väčšinu parametrov, ktoré si inžinieri počas vývoja stanovili. Jeho reálny výkon, prítlak, ovládateľnosť a jazdné vlastnosti na reálnej trati spoznáme až o mesiac v Barcelone a neskôr i na testoch v Bahrajne.

Ešte predtým príde predstavenie a určite aj nejeden filmovací deň, počas ktorého smie tím odjazdiť 100 kilometrov na nesúťažných pneumatikách. Cieľom je ešte pred predsezónnymi testami preveriť jednotlivé systémy na aute, aby sa nestalo, že prvý testovací deň zo šiestich tím strávi v garáži.

“Pokiaľ sa bavíme o testovaní, tak budeme mať tradičné prípravné jazdy skôr, ako vyrazíme do Barcelony a Bahrajnu,” avizuje Horner. “Tri dni na jedného jazdca s novým autom nie je veľa, bude to intenzívne, no fanúšikom a divákom to určite prinesie zaujímavejšiu prvú časť ročníka.”

Nás už všetkých zaujíma, ako sa tímy zoradia podľa výkonnosti. V Red Bulle očakávajú aj nejaké prekvapenia. “Najmä pri takejto výraznej zmene pravidiel by z toho mohli vzísť víťazi aj porazení. Vo výsledkoch by sa teda mohlo objaviť nejaké prekvapenie, ktoré nebudeme čakať. Bude to závisieť od toho, aké riešenia ľudia predstavia.”

Súvisiace články