logo F1online.sk

Räikkönen: V Abú Zabí som možno odjazdil posledné preteky v živote

Kimi Räikkönen
© Twitter/Alfa Romeo
Milan Kubala
Milan Kubala18. 1. 2022

Pridá ešte Kimi Räikkönen nejakú kapitolu do svojej bohatej pretekárskej kariéry? Na túto otázku momentálne nemá odpoveď ani on sám. Na pláne nemá nič, a tak nevylučuje ani scenár, že preteky v Abú Zabí boli jeho poslednými v profesionálnom motoršporte.

Keď fínsky rýchlik oznámil ukončenie kariéry v F1, hneď avizoval, že smerom do budúcna ešte nemá žiadne pevné plány, ba lepšie povedané, nemá absolútne žiadne plány. A doteraz si ani žiadne nespravil. Po viac ako 20 rokoch od svojho debutu si chce najskôr konečne užiť, aké je to žiť bez harmonogramu.

Ak sa mu to zapáči, je možné, že ho už v profesionálnom motoršporte nestretneme. “Veľmi ľahko by to mohlo byť tak,” pripúšťa Kimi Räikkönen v rozhovore pre motorsport.com, “ale na druhej strany by som sa mohol aj úplne mýliť.”

“Preto som si nespravil žiadne plány. Nechcem mať plány, pretože toto je prvýkrát po veľmi dlhom čase, keď mi pracovný harmonogram nediktuje celý môj život, v minulosti diktoval život mne, teraz aj rodine. Teším sa teda na toto obdobie a nechcem si robiť obrovské plány tu či tam,” vysvetlil fínsky rodák, ktorý teraz trávi čas najmä s rodinou vo svojej švajčiarskej vile.

Iceman si na vhodné príležitosti rád počká, veď už sa nemá kam ponáhľať. Ako sám hovorí, pretekať ho baví, no zároveň sa nechce príliš viazať, ako je to vo Formule 1, kde má pilot okrem pretekania plno iných povinností od stretnutí so sponzormi až po vývoj nového auta a prácu na simulátore.

“Som si istý, že ľudia budú prichádzať s nejakými atraktívnymi vecami,” neobáva sa nedostatku ponúk Räikkönen. “A ak mi niečo bude dávať zmysel, tak prečo nie? Avšak najskôr si určite chcem dať nejaký čas voľno.”

Keď po sezóne 2009 musel tento populárny Fín odísť z Formuly 1 na “platenú dovolenku”, objavil sa na rely a dokonca v americkej NASCAR. Momentálne však všetko nasvedčuje tomu, že Räikkönena už v šampionáte WRC neuvidíme, keďže aj ten je časovo veľmi náročný.

“Teraz je to niečo úplne iné. Vtedy som bol na rely a aj keď som nebol zas až taký zaneprázdnený, mal som veľmi rušno. Aj rely vám totiž zaberie dobrý týždeň, pretože začínate tým, že si spravíte jazdecké poznámky a všetko ostatné,” pripomenul Iceman, ktorý dosiahol najlepší výsledok na Rely Turecka v roku 2010, kde skončil piaty. “Potom som bol v NASCAR, testoval som v Le Mans a pár ďalších vecí. Teraz je to všetko úplne iné.”

“Bolo by fajn stráviť nejaký čas doma, deti sa na to tešia a som si istý, že aj manželka! Nemusím im každý týždeň hovoriť, že som tu, budem tam… Teším sa na to,” pousmial sa na záver.

Súvisiace články